Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Dhal – indiai vöröslencse főzelék

2012.01.23. 21:55

Ez a fogás nálunk olyan, mint normális otthonokban egy doboz margarin. Gyakorlatilag mindig van belőle a hűtőben: hidd el, ha egyszer megkóstolod, rászoksz majd te is!

Kép: Google

A dhalra akkor kaptunk rá, amikor Londonban laktunk és gyakran hajnalban vetődtük haza egy-egy parti után. Ilyenkor a Millfields Roadon álló házunk bangladesi származású úrnője, Sabina le sem vette a magassarkú cipőjét, de már kockázta is a hagymát.

Hozzávalók:

- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 löttyintésnyi olívaolaj
- 1 szem vöröshagyma
- egy zacskó (negyed kiló) vöröslencse (drogériákban, bio boltokban, nagyobb élelmiszerboltokban, vagy ázsiai üzletekben is megtalálod)
- egy dobókockányi friss, vagy egy evőkanálnyi őrölt gyömbér
- 1-2 babérlevél
- fűszerek: egy kiskanál só, fél kiskanál bors, fél kiskanál őrölt kömény, egy evőkanál kurkuma, egy evőkanál curry vagy valamilyen indiai „masala“, azaz fűszerkeverék
- ha ínyenc kedvedben vagy, belemorzsolhatsz egy szárított csilit, és belereszelheted egy fél narancs vagy egy egész mandarin héját is.
- fél-egy liter víz

Legyen kéznél:

- Egy nagy lábos
- Vágódeszka
- Fakanál
- Sajtreszelő

Uccu neki:

1. Hámozd meg a hagymát és fokhagymát, és a gyömbért.
2. Erős lángon hevítsd fel az olívaolajat a lábos alján, és ha már forró, told bele a hagymás-gyömbéres keveréket, majd élvezd, ahogy a „vacsora készül“-illat elárasztja a konyhát… de azért ne felejsd el folyamatosan kevergetni a piruló hagymát!
3. Ha üvegesre, és itt-ott karamellbarnára sült a hagyma, szórd bele a lencsét, sózd és borsozd meg alaposan, majd a babérlevél kivételével szórj bele a lábosba minden fűszert. 2-3 percig pirítsd a lencsét, közben pedig forralj fel másfél liter vizet a vízforralóban, vagy egy másik lábosban.
4. Öntsd a forrásban lévő vizet a lencsére – és csillapítsd a heves sercegést állandó kevergetéssel. Miután a kotyvalék ismét felforrt, csillapítsd a láng erejét, dobd bele a cuccba a babérleveleket, és morzsold bele a csilit, illetve reszeld rá a narancsot, majd kavard meg ismét. Ha nincs reszelőd, vagy egyszerűen csak lusta vagy (ahogy én is) szimplán hámozd bele a citrushéjat, és tépd őket cafatnyi darabkákra. Finom lesz rájuk harapni, amikor meglepetésszerűen fel-fel tűnnek a kanaladon…
5. Most van időd, hogy megnézz egy epizódot a kedvenc sorozatodból, lenyomd a napi jóga rutinod, meditálj kicsit az élet nagy dolgain, elmeséld a legújabb felismerésedet a legjobb barátodnak telefonon, vagy főzz egy kis rizst köretként: a dahl takaréklángon, fedővel takarva készre fő huszonöt perc alatt. Néha azért kukkants rá: ha túlságosan besűrűsödne, adj hozzá még egy pohár vizet, ha pedig túl híg, vedd le a fedőt pár percre, hogy elpárologjon a felesleges folyadék.
6. Kész is vagyuk: tedd a forró főzeléket az asztalra egy vekni finom kenyérrel, vagy tiszta, natúr, tengerisóval ízesítet rizzsel és ásd elő Madonna Ray of Light albumát, hogy aláfestő zeneként feltehetsd a Shanti-Ashangti című indiai békehimnuszt. Namasté!

A recept a Cosmopolitan.hu oldalon jelent meg.

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása