Ez a fogás nálunk olyan, mint normális otthonokban egy doboz margarin. Gyakorlatilag mindig van belőle a hűtőben: hidd el, ha egyszer megkóstolod, rászoksz majd te is!
Kép: Google
A dhalra akkor kaptunk rá, amikor Londonban laktunk és gyakran hajnalban vetődtük haza egy-egy parti után. Ilyenkor a Millfields Roadon álló házunk bangladesi származású úrnője, Sabina le sem vette a magassarkú cipőjét, de már kockázta is a hagymát.
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 löttyintésnyi olívaolaj
- 1 szem vöröshagyma
- egy zacskó (negyed kiló) vöröslencse (drogériákban, bio boltokban, nagyobb élelmiszerboltokban, vagy ázsiai üzletekben is megtalálod)
- egy dobókockányi friss, vagy egy evőkanálnyi őrölt gyömbér
- 1-2 babérlevél
- fűszerek: egy kiskanál só, fél kiskanál bors, fél kiskanál őrölt kömény, egy evőkanál kurkuma, egy evőkanál curry vagy valamilyen indiai „masala“, azaz fűszerkeverék
- ha ínyenc kedvedben vagy, belemorzsolhatsz egy szárított csilit, és belereszelheted egy fél narancs vagy egy egész mandarin héját is.
- fél-egy liter víz
Legyen kéznél:
- Egy nagy lábos
- Vágódeszka
- Fakanál
- Sajtreszelő
Uccu neki:
1. Hámozd meg a hagymát és fokhagymát, és a gyömbért.
2. Erős lángon hevítsd fel az olívaolajat a lábos alján, és ha már forró, told bele a hagymás-gyömbéres keveréket, majd élvezd, ahogy a „vacsora készül“-illat elárasztja a konyhát… de azért ne felejsd el folyamatosan kevergetni a piruló hagymát!
3. Ha üvegesre, és itt-ott karamellbarnára sült a hagyma, szórd bele a lencsét, sózd és borsozd meg alaposan, majd a babérlevél kivételével szórj bele a lábosba minden fűszert. 2-3 percig pirítsd a lencsét, közben pedig forralj fel másfél liter vizet a vízforralóban, vagy egy másik lábosban.
4. Öntsd a forrásban lévő vizet a lencsére – és csillapítsd a heves sercegést állandó kevergetéssel. Miután a kotyvalék ismét felforrt, csillapítsd a láng erejét, dobd bele a cuccba a babérleveleket, és morzsold bele a csilit, illetve reszeld rá a narancsot, majd kavard meg ismét. Ha nincs reszelőd, vagy egyszerűen csak lusta vagy (ahogy én is) szimplán hámozd bele a citrushéjat, és tépd őket cafatnyi darabkákra. Finom lesz rájuk harapni, amikor meglepetésszerűen fel-fel tűnnek a kanaladon…
5. Most van időd, hogy megnézz egy epizódot a kedvenc sorozatodból, lenyomd a napi jóga rutinod, meditálj kicsit az élet nagy dolgain, elmeséld a legújabb felismerésedet a legjobb barátodnak telefonon, vagy főzz egy kis rizst köretként: a dahl takaréklángon, fedővel takarva készre fő huszonöt perc alatt. Néha azért kukkants rá: ha túlságosan besűrűsödne, adj hozzá még egy pohár vizet, ha pedig túl híg, vedd le a fedőt pár percre, hogy elpárologjon a felesleges folyadék.
6. Kész is vagyuk: tedd a forró főzeléket az asztalra egy vekni finom kenyérrel, vagy tiszta, natúr, tengerisóval ízesítet rizzsel és ásd elő Madonna Ray of Light albumát, hogy aláfestő zeneként feltehetsd a Shanti-Ashangti című indiai békehimnuszt. Namasté!
A recept a Cosmopolitan.hu oldalon jelent meg.
|
|
Hozzászólások