Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Hummusz

2012.01.27. 08:48

Már most, itt a lelegelején le kell szögeznem, hogy a hummusz a világ legfinomabb étele. Persze könnyen lehet, hogy te nem így látod, mert csak a körúti török büfék folyós, ízetlen kulimászát próbáltad, de most egyszer és mindenkorra megváltoztatom az életed! 

A legfontosabb dolog, hogy a hummuszhoz minden esetben kell tahini és csicseriborsó. Ezek nélkül olyan, mintha krumplistésztát akarnál készíteni krumpli vagy tészta nélkül. Rengetegszer hallom ismerősöktől, hogy összepréselt, sós-borsos csicseriborsót hummusznak merészelnek nevezni. A variációk száma végtelen, de az alaplépések nélkül tilos kreatívkodni… elvégre magassarkút sem vehet fel az, aki még járni sem tud.

Hozzávalók:

- egy konzerv csicseriborsó
- egy doboz, vagy üveg tahini (szezámmag-vaj, drogériákban, bio boltokban, keleti üzletekben, delikát üzletekben kapható)
- egy citrom leve
- fokhagyma
- só, bors
- kedved szerint olívaolaj, őrölt csili, és fenyőmag

Legyen kéznél:

- egy keverőtál
- turmixgép, vagy ennek hiányában egy erős villa

És akkor hajrá!

Ha van turmixgéped…

1. …baromi egyszerű a dolgod: zuttyants bele fele-fele arányban tahinit, csicseriborsót, egy-két csipet sót és borsot, és két gerezd fokhagymát, a citromlevet, majd nyomd meg a varázsgombot.
2. Ha már nagyjából összeállt, kezdj el finoman vizet adagolni hozzá. Olyasmi állaga kell, hogy legyen, mint egy sűrű főzeléknek. Ha túl folyós lett, adj hozzá még tahinit – ez megköti a vizet.
3. Kanalazd egy nagy, széles tálba, lapogasd el úgy, hogy a széleken magas legyen a hummusz, középen viszont csinálj egy kis völgyet: ezt meglocsolhatod egy kis olívaolajjal, és megszórhatod fenyőmaggal, csilipehellyel, petrezselyemzölddel vagy friss snidlinggel. Ha nagyon menő akarsz lenni, pirítsd meg egy száraz serpenyőben a fenyőmagvakat… elképesztő illatuk lesz, és csak úgy ropognak majd a fogaid alatt!

Ha nincs masinád…

1. …akkor se parázz. A villáddal nyomkodd össze a csicseriborsót, majd tedd félre!
2. Egy másik tálba öntsd ki a tahinit, vagdosd bele vagy fokhagymanyomóval préseld bele a fokhagymát, szórd rá a sót, a borsot, és önts bele a citromlevet, egy fél pohár vizet, majd kezd el kavargatni. Meglepődsz majd, hogy válik kemény krémmé a vizes kutyulék!
3. Forgasd össze a szétpréselt csicseriborsót a habkönnyű tahinivel, és lásd a turmixgépes-megoldás harmadik pontját: készen is vagy! Eheted a gáztűzhely lángján kissé odakapatott pitával, tekerheted a sütőben pár perc alatt megmelegített tortillába, kenheted a kedvenc kenyeredre, vagy mártogathatsz bele szeletelt zöldségeket is… zellerszárral már-már felháborítóan ízletes.

Ha kísérletező kedvedben vagy…

- a nagy kavaráskor adj hozzá egy teáskanál szójaszószt: bár baromira nem autentikus, az amerikaiak esküsznek rá.
- főzz meg egy szem édesburgonyát (a mikróban öt perc alatt megpuhul), és dobd ezt is a turmixgépbe, vagy préseld össze a csicseriborsóval. - sokan az édeskés hummuszra esküsznek: mi tagadás egy kiskanál juharszirup, vagy csili-lekvár igazán nem árt neki…
- dobhatsz a turmixgépbe apróra vágott kaliforniai paprikát: ettől kicsit magyaros, „körözöttes“ jellege lesz a cuccnak.
- ja, és soha, semmilyen körülmények között ne tegyél bele joghurot, vagy tejfölt! Ettől elveszíti a karakteres ízét, ráadásul könnyebben megromlik.

Kép: Cosmopolitan.hu

A recept a Cosmopolitan.hu oldalon jelent meg.

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása