Már most, itt a lelegelején le kell szögeznem, hogy a hummusz a világ legfinomabb étele. Persze könnyen lehet, hogy te nem így látod, mert csak a körúti török büfék folyós, ízetlen kulimászát próbáltad, de most egyszer és mindenkorra megváltoztatom az életed!
A legfontosabb dolog, hogy a hummuszhoz minden esetben kell tahini és csicseriborsó. Ezek nélkül olyan, mintha krumplistésztát akarnál készíteni krumpli vagy tészta nélkül. Rengetegszer hallom ismerősöktől, hogy összepréselt, sós-borsos csicseriborsót hummusznak merészelnek nevezni. A variációk száma végtelen, de az alaplépések nélkül tilos kreatívkodni… elvégre magassarkút sem vehet fel az, aki még járni sem tud.
Hozzávalók:
- egy konzerv csicseriborsó
- egy doboz, vagy üveg tahini (szezámmag-vaj, drogériákban, bio boltokban, keleti üzletekben, delikát üzletekben kapható)
- egy citrom leve
- fokhagyma
- só, bors
- kedved szerint olívaolaj, őrölt csili, és fenyőmag
Legyen kéznél:
- egy keverőtál
- turmixgép, vagy ennek hiányában egy erős villa
És akkor hajrá!
Ha van turmixgéped…
1. …baromi egyszerű a dolgod: zuttyants bele fele-fele arányban tahinit, csicseriborsót, egy-két csipet sót és borsot, és két gerezd fokhagymát, a citromlevet, majd nyomd meg a varázsgombot.
2. Ha már nagyjából összeállt, kezdj el finoman vizet adagolni hozzá. Olyasmi állaga kell, hogy legyen, mint egy sűrű főzeléknek. Ha túl folyós lett, adj hozzá még tahinit – ez megköti a vizet.
3. Kanalazd egy nagy, széles tálba, lapogasd el úgy, hogy a széleken magas legyen a hummusz, középen viszont csinálj egy kis völgyet: ezt meglocsolhatod egy kis olívaolajjal, és megszórhatod fenyőmaggal, csilipehellyel, petrezselyemzölddel vagy friss snidlinggel. Ha nagyon menő akarsz lenni, pirítsd meg egy száraz serpenyőben a fenyőmagvakat… elképesztő illatuk lesz, és csak úgy ropognak majd a fogaid alatt!
Ha nincs masinád…
1. …akkor se parázz. A villáddal nyomkodd össze a csicseriborsót, majd tedd félre!
2. Egy másik tálba öntsd ki a tahinit, vagdosd bele vagy fokhagymanyomóval préseld bele a fokhagymát, szórd rá a sót, a borsot, és önts bele a citromlevet, egy fél pohár vizet, majd kezd el kavargatni. Meglepődsz majd, hogy válik kemény krémmé a vizes kutyulék!
3. Forgasd össze a szétpréselt csicseriborsót a habkönnyű tahinivel, és lásd a turmixgépes-megoldás harmadik pontját: készen is vagy! Eheted a gáztűzhely lángján kissé odakapatott pitával, tekerheted a sütőben pár perc alatt megmelegített tortillába, kenheted a kedvenc kenyeredre, vagy mártogathatsz bele szeletelt zöldségeket is… zellerszárral már-már felháborítóan ízletes.
Ha kísérletező kedvedben vagy…
- a nagy kavaráskor adj hozzá egy teáskanál szójaszószt: bár baromira nem autentikus, az amerikaiak esküsznek rá.
- főzz meg egy szem édesburgonyát (a mikróban öt perc alatt megpuhul), és dobd ezt is a turmixgépbe, vagy préseld össze a csicseriborsóval. - sokan az édeskés hummuszra esküsznek: mi tagadás egy kiskanál juharszirup, vagy csili-lekvár igazán nem árt neki…
- dobhatsz a turmixgépbe apróra vágott kaliforniai paprikát: ettől kicsit magyaros, „körözöttes“ jellege lesz a cuccnak.
- ja, és soha, semmilyen körülmények között ne tegyél bele joghurot, vagy tejfölt! Ettől elveszíti a karakteres ízét, ráadásul könnyebben megromlik.
Kép: Cosmopolitan.hu
A recept a Cosmopolitan.hu oldalon jelent meg.
|
|
Hozzászólások