Amikor gimis voltam, a francia tanárnőm, professeure Tegyey minden évben francia hétvégét szervezett a tanítványai számára: ilyenkor francia filmeket néztünk, francia játékokat játszottunk (nem olyasmit, te kis huncut), és persze francia ételeket ettünk. A Mousse au Chocolat, vagyis csokoládéhab az egyik ilyen klasszikus volt...
Még ma is érzem az ízét a számban: csodálatosan gazdag és dús, de mégis krémesen könnyű, és persze elképesztően finom. Ez a változat éppen olyan varázslatos, mint az eredeti, de mivel az rengeteg pepecselést és odafigyelést igényel, szerintem még az is rákap az alternatív csoki mousse-ra, aki évek évek óta hűséges a klasszikus recepthez. Talán még Tegyey tanárnő is!
Hozzávalók
- 1 tábla étcsokoládé (minimum 60% kakaótartalommal)
- 3 evőkanál kakaópor (véletlenül sem a cukrozott, nyulas fajta, hanem az igazi)
- 4 érett avokádó - Ne ijedj meg tőle, hogy az avokádót édesség összetevőjeként használom: ha csak a guacamole alapjaként ismered, ideje megtudnod, milyen sokrétűen alkalmazható gyümölcs. Mert hogy bizony az, nem pedig zöldség.
- 5 evőkanál méz, vagy agave szirup
- 1 kávéskanál vanília esszencia
- Egy icike-picike csipetnyi csili por
Legyen kéznél
- Egy konyhai robotgép, vagy botmixer
- Egy kisebb lábos
- Helyes kis csészék
Allors on dance!
1. Vágd félbe az avokádókat, szedd ki a magjukat, és a belsejüket kanalazd a robotgépbe, vagy ha botmixered van, egy keverőtálba.
2. Csorgasd rá a mézet, vagy agave szirupot. Az agave egy mexikói kaktusz-szerűség, amelynek a nedve egészséges és finom cukor-alteratíva, és jóval olcsóbb, mint a juharszirup. Bioboltban tudod beszerezni.
3. Zuttyantsd a titkos összetevőket – a vaníliát, a csilit és a kakaóport – az édes avokádóra, és nyomás csokit olvasztani!
4. Törd kockára a csokoládét és szórd egy kis lábosba, öntsd rá egy icipici (max 2-3 evőkanál) vizet, majd alacsony tűzön kezdd el olvasztani, állandó kevergetés mellett. A profik egy lábost megtöltenek vízzel és azt felforralják, majd egy annak a tetejére tökéletesen passzoló keverőtálba teszik a csokit, és a vízgőz felett olvasztják fel. Én ezt felesleges időpocsékolásnak tartom, pláne abban az esetben, ha utána úgy is robotgéppel átdolgozzuk a krémet. Szóval ahogy érzed. Az olvasztott csokit kanalazd a többi összetevőhöz.
5. Nyomd meg a gombot, és addig keverd-kavard-mixeld az összetevőket, míg könnyű habot kapsz, és már egyáltalán nem látsz zöld foltocskákat a krémben. Voilá! Készen is vagy!
6. 2-3 evőkanálnyit pakolj egy eszpresszós csészébe, vagy csinos kis csészealljra – én általában mindenkinek másfajta edénykében tálalom. Bon Appetit, Madmoiselle! És persze csámcsognod is csak úgy szabad hozzá, hogy "nyha'm-nyha'm"!
Titkos tipp: Ha legközelebb elkészíted a „Mindent vivő muffint”, hagyd, hogy kihűljenek a puffancsok, közben pedig készítsd el ezt a csokihabot. Kanalazd egy tiszta nejlonzacsiba, amelynek egy kicsi rést vágsz az egyik sarkára, és körkörös mozdulatokkal nyomd a mousse-t a cupcake-ek tetejére. Hmmm...
|
|
Hozzászólások