Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Padlizsán steak

2012.06.09. 12:58

Hiszed vagy sem, a padlizsán olyan, mint egy klasszikus kis fekete ruha: bármilyen alkalomhoz illik, és – egy kis rafinériával – mindenkit elbűvölhetsz vele.

Ezt a dögös kis zöldséget azonban méltatlanul keveset használjuk Magyarországon, ennek pedig leginkább az az oka, hogy valószínűleg mindenki evett már baromi rossz padlizsánt. Van, amelyik keserű, van, amelyiket lehetetlen szétharapni, legjobb esetben pedig annyi fűszert adnak hozzá, hogy igazából felismerhetetlenné válik a padlizsán íze. Mots mutatok neked egy olyan elkészítési módot, amely a legcsodásabb karakterisztikumait emeli ki, roppant egyszerű, és ráadásul még marha jól is néz ki. Lehetőleg úgy készítsd el, hogy egy padlizsánsütésről mit sem tudó laikus álljon melletted, mert rendkívül szórakoztató, mikor valaki megdöbbenve bámulja, hogy mégis mi a fittyfenét csinálsz...

Hozzávalók 2 személyre

- 1 közepes padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só és bors ...és a kedvenc fűszereid

Legyen kéznél

- egy kisebb grillező rács, vagy ha nincs más, a nagy a sütőből
- egy jó kis serpenyő
- fokhagymanyomó

És akkor...

1. Tedd a rácsot a gáztűzhelyre, és gyújtsd meg azt a lángot, amin a legjobban szeretsz főzni. (Mindenkinek van ilyen, nem? Nekem a bal alsó.) Állítsd közepes erősségűre a lángot.
2. Egyszerűen tedd rá a padlizsánt, és élvezd, ahogy a melletted állók tanácstalanul néznek rád, hogy meggajdultál –e. A padlizsánnak minden oldalán szinte szénné kell égnie kívülről. Ez azt jelenti, hogy legalább 4 percen át perzseld mindenütt, és mindig forgass rajta, ha már nagyon ég. Összesen kb 15 percre lesz szükséged. Közben szuszog, szörcsög mint egy francia bulldog, de ne aggódj: csak ugat, nem harap.
3. Amikor már abszolút megpuhult, vedd le a tűzről, és tedd félre, amíg érinthető állapotba kerül. Vágd le a csücskeit, ez után pedig kezd el finoman lehámozni róla az égett hájat – könnyedén lejön, úgyhogy ne aggódj, húzd csak le róla, mintha Jake Gyllenhaalt vetkőztetnéd. Ha maradtak rajta kis fekete szöszök, egész nyugodtan mosd le vízzel. (Nem Jake-et, hanem a padlizsánt.)
4. Ezen a ponton a padlizsánod úgy néz ki, és olyan állagú is, mint egy nagy szelet friss husi, csak sokkal kevesebb kalória van benne, és egy boci sem halt meg érte. Ettől a ponttól a kreatív fantáziádra van bízva, hogy mihez kezdesz vele: felcsíkozhatod, mintha fajitast készítenél, vagy hosszában kettévágva steak-et csinálhatsz belőle. Akárhogy is döntesz, sózd, borsozd és olívaolajazd be alaposan, és ha olyanod van, dörzsölgesd bele kedvenc fűszereidet is. Ha krumplival tálalod, jó választás a rozmaring, ha pedig „vadabb” ízre vágysz, próbáld ki a kakukkfüvet és a majorannát – ezekhez szuperül passzol a rizs aszalt áfonyával és dióval megbolondítva.
5. Forrósítsd fel a serpenyődet és löttyints bele egy-két evőkanálnyi olívaolajat, majd mikor már forró, préseld bele a fokhagymát. Ha serceg, bele is dobhatod a padlizsáncafatokat, és minden oldalukon pirítsd őket úgy, mintha husit sütnél. Közepes lángon 6-7 perc alatt biztosan elkészülnek.
6. Tálald kedvenc köreteddel, és ha szeretsz tunkolni, készítsd mellé tibeti sepen szószt, Petra kedvenc szószát, vagy tahinit. Jó étvágyat, bébi!

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása