Ezt a fogást Mautner Zsófia első szakácskönyvének egyik receptje ihlette. Zsófival „facebook friend"-ek vagyunk, és néha-néha levelezgetünk is, ilyenkor mindig megírom neki, milyen sikeresen vegánítottam valamelyik kreációját, ő pedig nagyon örül ennek, mert - hogy pontosan idézzem - őt is „nagyon érdekli ez a vegán dolog, és a zöldségek izgatják legjobban". Még ajánlott is nekem egy csodás könyvet, amit azóta is imádok - most pedig közkinccsé teszem. Linda Long a szerzője, a címe pedig „Great Chefs Cook Vegan", azaz szabad fordításban „a nagyszerű séfek vegán konyhát visznek". Na de visza a recepthez...
Az köztudott, hogy a kókusz és a citrom épp olyan elválaszthatatlan öri-barik, mint a csoki és a narancs, vagy a mák és a mandula. Vannak ilyen klikkek, amelyeket bevetve nem is lehet ételt elrontani. Ha pedig ezt a kókusztej és a lime üdítő kombinációját egy kis gyömbérrel, csilivel és citromfűvel is megspékeled, még a csillagokat is lefőzöd az égről, olyan finom lesz. Zsófi könyve szerint egyébként „különösen alkalmas férfiszívek megolvasztására". Próbáld ki a fiúdon, ha csúnyán néz rád, miután ismét sikerült hat pár cipővel beállítanod egy őrült shoppingtúra után...
Hozzávalók
- 1-2 lötyi olívaolaj
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zöld chili, vagy ha nincs, zöld erőspaprika
- 2 evőkanál zöld curry krém (ha nem kapsz, használhatsz curry port)
- egy újbegynyi gyömbér lereszelve, vagy egy kiskanál gyömbérpor
- 2 levél citromfű
- 1 lime leve és egy kicsi a reszelt héjából (citromot is használhatsz, ha nem kapsz lime-ot)
- 1 konzerv kókusztej
- 2 dl fehérbor
- 200 gramm (egy csomag) tofu, falatnyi darabokra vágva
- egy csésze fagysztott borsó
- 1 cukkíni, fatanyi drabkákra vágva
- 2 evőkanál szójaszósz
- friss fűszernövények – a koriander, újhagyma és snidling a legjobbak, de a petrezselyem is befigyelhet
- só, bors
Legyen kéznél:
- éles kés
- egy lábos
- fakanál
- egy csini edény a tálaláshoz
Essünk neki!
1. Egy jókora lábosban hevítsd olajat, és pirítsd addig a felaprított hagymát, fokhagymát és chilit, míg illatozni nem kezdenek, ekkor pedig keverd bele a curry pasztát is.
2. Most repülhet bele pár rántás reszelt lime héj, a citromfű, és a gyömbér, majd öntsd fel a kókusztejjel, és állandó kevergetés mellett forrald össze a fűszerekkel, majd sózd borsozd kedvedre!
3. Zutty bele a cukkíni, borsó és tofu. Most pedig lazítsd a cuccot egy kis fehérborral... na jó, te is ihatsz egy kortyot.
4. Csökkentsd a láng erejét és tegyél fedőt a lábosra, majd így bugyborékoltasd úgy 25 percen át.
5. Levéve a tűzről csavard bele a lime levet és fröcsköld meg egy kis szójaszósszal, majd tedd át egy csini kis tálba, és szórd meg az aprított zöldfűszerekkel. Rizzsel, vagy egyszerűen csak valami baromi finom kenyérrel, pitával, sőt kuszkusszal tortillába tekerve is fergeteges fogás.
|
|
Hozzászólások