Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Lábosban sült szódakenyér

2012.07.18. 18:24

Ugye te is ismered a „Nincs Itthon Kenyér” (becenevén NIK) nevű szörnyeteget? Ő az, aki épp olyankor támad rád, amikor a legjobban vágyakozol egy avokádós szendvicsre, vagy amikor felugranak hozzád a szüleid, és anyukád random megkérdezi, hogy „Nincs valami kis szimpla kajád?”

kenyer05.jpeg

Most megtanítalak, hogyan győzheted le ezt az ádáz rémet kevesebb, mint fél óra alatt: olyan kenyeret rittyentesz majd dagasztás, élesztő, sőt sütő nélkül, hogy a NIK-szörny soha többé nem mer majd visszamerészkedni a konyhádba. A receptet kedvedre variálhatod – mi gyakran adunk hozzá zabpelyhet, őrölt lenmagot, vagy épp apróra vágott diót és olívabogyót. Kísérletezd ki a saját, kedvenc szódakenyeredet, és csak a hozzád legközelebb állókat avasd be a titokba – így születnek a generációkat túlélő családi receptek.

Hozzávalók

- 2 ½ csésze liszt – Szabadon kísérletezhetsz rozs, vagy teljes kiőrlésű liszttel, de a kenyered annál könnyebb és levegősebb lesz, minél több benne a fehér liszt. Én másfél csésze finomlisztet keverek fél csésze teljes kiőrlésű, és fél csésze rozsliszttel.
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2-3 löttyintésnyi olívaolaj
- 1 csésze szójatej, tej, kefír, vagy író

Legyen kéznél

- egy nagyobb keverőedény
- egy egyenes falú kislábos
- egy nagyobb vágódeszka

Essünk neki!

1. A lisztet, a sót és a szódabikarbónát szórd a nagy keverőtálba és kutyuld össze.
2. A tejbe löttyintsd bele az olajat, keverd össze, és add a liszthez. Ahogy sűrűsödni, és dagadni kezd, látni fogod, mennyi folyadékra van még szükség, hogy nagyjából muffin-tészta állagú kulimászt kapj. Fokozatosan, lassan adagold hozzá a vizet, és óvatosan, a tésztát emelgetve keverd, hogy ne zavard meg „felfújódás” közben.
3. A láboskádat olajozd meg alaposan, majd öntsd bele a masszát, egyengesd el szépen, és közepes lángon, fedővel takarva főzd-süsd tíz percen át. Miután lekapod róla a sityakot, süsd még öt percen át – ekkorra látni fogod, hogy a tészta teteje buborékos lesz, a kenyér pereme pedig pirulni kezd.
4. Jön a cirkuszi mutatvány! Picit tapogasd meg a tetejét egy kanállal – ha már ne folyékony, határozott mozdulattal fordítsd a lábost a fülénél fogva egy vágódeszkára, és konyharuhával felemelve huppantsd vissza a lábosba, ezúttal úgy, hogy a teteje legyen alul.
5. Alacsony lángon süsd újabb öt percen.
6. Rácsra borítva hagyd hűlni tíz percen át, ez után pedig azt teheted vele, amit a fantáziád diktál: felszeletelheted hosszanti irányba, vagy sugár irányba, mintha torta szeleteket, vagy pizzát vágnál. Mi buci helyett is szoktuk sütni, amikor vega burgert készítünk – ilyenkor egyszerűen négy részre osztjuk, a negyedeket pedig vízszintesen ketté vágjuk, mintha csak egy zsemlét vágnánk félbe.

kenyer01.jpeg

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása