Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Balzsamos fügesaláta friss mentával

2012.08.22. 12:51

Nyár van nyár, és a röpke lepke mellett mi is szeretnénk virágról virágra szállni, de mivel azt nem illik, inkább zöldségről gyümölcsre szállunk.

fuge03.jpeg

Amikor pár napja a Bezalel Művészeti Akadémia végzős divattervezőinek kiállítására utaztam három tucat újságíróval, a “kiránduló buszon” megakadt egy szemem egy srácon. Valahogy olyan pozitív kisugárzása volt. A divatbemutató során egymás mellé sodródtunk és kiderült: azon kívül, hogy egy magazin főszerkesztője, menő éttermeket tervez meg, tetőtől talpig. Ezt azt jelenti, hogy az enteriőrtől az étlapon át a vacsi közben szóló zenéig mindent ő álmodik meg, ám ami még ennél is izgalmasabb volt számomra: főz is. Ekkor pedig már értettem, miért is éreztem ezt az “instant” vonzalmat. Következő szerdán este Dror – mert hogy ez a neve az új kulinárisan érzékeny barátomnak - és én már úgy főzőcskéztünk együtt, mintha világ életünkben közös főzőshow-nk let volna. Miközben figyeltem, ahogy szakértő kezei elképesztő iramban és precizitással dolgoznak, egy-két kreatív receptet is kunyeráltam tőle. Íme a világ legdögösebb salátája, valami puccos étterem étlapjáról, egyenesen a te konyhádba.

Hozzávalók

- fél kiló friss füge
- egy csokor friss menta
- egy ujjbegynyi friss gyömbér
- egy lime
- balzsamecet
- méz, vagy agave szirup
- két marék friss, zsenge spenótlevél – a bébispenót a legjobb
- só és frissen őrölt feketebors

Legyen kéznél

- vágódeszka
- sajtreszelő
- egy csinos salátás tál

Rakjuk össze!

1. Alaposan moss meg mindent – na jó, a balzsamecetet nem kell.
2. Vágd negyedekre a fügét, és szórd őket a tálacskádba.
3. A mentáról tépkedd le a leveleket, nyesd őket apróra, és küldd őket a gyümölcsök után.
4. A spenótleveleket – ha nagyok – tépkedd cafatkákra, ha kicsik egyszerűen csak szórd a küblidbe.
5. Kapd magadhoz a reszelőt, és kapargászd rá a salira az egyik lime héjának felét, majd a friss gyömbért.
6. Egy csészébe önts úgy egy kis-felesnyi balzsamecetet, locsold bele a szirupot, és az ujjaiddal kiszűrve a magokat facsard bele a lime levét is. Kutyuld össze az öntetet, és zúdítsd a salátádra!
7. Most jöhet egy csipet só, és némi feketebors. A kezeiddel finoman emelgetve oszlasd el szépen az összetevőket. Azért nem javaslom, hogy kanállal keverd össze, mert a füge épp olyan törékeny, mint Hamupipőke üvegcipellője, vagy a Vengaboys karriere.

fuge02.jpeg

Elkészültél! Ugye milyen szexi? Próbáld ki a tibeti momo mellé, vagy fogyaszd magában könnyű vacsoraként. Ha nem kapsz fügét, próbáld ki eperrel, vagy őszibarackkal – mindkettővel isteni. És mivel mindig nagyon hálásak vagytok, amikor egy sokak álltal megvetett összetevőre alternatívát kínálok, most a spenót-gyűlölőkre is gondolok: használhattok ruccolát, vagy endívia salátát is.

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása