Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

A to die for kompót

2012.09.24. 14:57

Emlékszel, milyen kiábrándító volt, amikor a suliban kompót volt a desszert csokiöntetes piskótakocka helyett? Hát most ennek a rossz érzésnek egy csapásra véget vetünk!

kompot01(608x403).png

Persze tudom: az enyhén fahéjas, túl szegfűszeges lében úszkáló, vizenyős gyümölcscafatok mindennek ellentmondtak, amit szeretünk egy desszertben, de ezért nem a kompót a hibás. Lehet azt jól is csinálni, csak egy kicsivel több lélek, és kevesebb szegfűszeg kell bele. Ez a sokféle gyümölcsből és fűszerrel, fehérborral készült változat viszont haláli finom. Ezért is kapta a „meghalok érte” nevet. Hallod már, ahogy szólongat a hűtőből? „Naaa, egyél belőlem... csak egy kanálkával... tudom, hogy te is akarod!”

Hozzávalók

2 közepes befőttesüvegnyi kompóthoz

- 4 csészényi idénygyümölcs – ez az évszaktól függően lehet szilva, szőlő, cseresznye, füge, alma, körte, sárga vagy őszibarack – kimagozva, elfelezve (a nagyobb gyümölcsöket, mint az alma, negyedelheted is)
- 2 csésze cukor – fruktóz, vagy nádcukor
- 1/2 citrom
- 1 rúd vanília, vagy vanília esszencia
- 1 mokkáskanál fahéj
- 2 szem (és nem több) szegfűszeg
- 1 apró csipetnyi csilipor
- 1 kiskanál balzsamecet
- 3 dl fehérbor

Legyen kéznél

- egy közepes láboska
- fakanál
- 2 közepes dunsztosüveg (imádom ezt a szót!)

Főzzünk kompótot!

1. A gyümölcsöket mosd meg, magozd ki, darabold fel nem túl apró részekre – összesen kábé négy bögrényi gyümire lesz szükséged.
2. Dobd a gyümölcsöket a lábosodba, és tekerd közepesre a lángot. Öntsd a gyümölcsökre a cukrot, és dobd bele a vaníliát, fahéjat, szegfűszeget, csilit. Kevergetés nélkül hagyd, hogy a cukor beleolvadjon a gyümölcsökbe, majd amikor már érzed a karamellizálódó cuki illatát, kutyuld össze a kompótodat.
3. Állítsd a lángot takarékra, és a reszelő kislukú oldalának segítségével hintsd meg a gyömölcsöket 5-6 rántás citromhéjjal. Most pedig a balzsamecetet is hozzáadhatod.
4. Bugyborékoltasd a kompótot időnként finoman megkevergetve egészen addig, míg lekvár sűrűségű nem lesz. Ekkor öntsd fel a fehérborral, és erős lángon, folyon kevergetve forrald fel a kulimászt ismét.
5. Most pedig takard le a lábosodat a fedővel (ha te is olyan vagy, mint én, és soha nem találod, használj egy tányért), és kis lángon rotyogtasd az édes gyümölcsöket 22 percen át. Félidőben nézz rá, ha túl sok volna a kompótlé, fedő nélkül főzd tovább.
6. Elkészültél! Húzd le a tűzről, és facsard bele a fél citrom levét. Még forrón kanalazd a kompótot tiszta befőttesüvegekbe, és alaposan zárd le mindkettőt – ha maszatosak lettek, őblítsd le őket. Bugyoláld őket konyharuhába, és tedd félre őket – ha lassan hűlnek ki, tovább maradnak frissek. (Ezt a nagymamám „Vízvári Mariska Szakácskönyve” című konyhai Bibliájából tanultam.)

Cosmo tipp: A kompótot nem csak desszertként, de főétel mellé saláta helyett, vagy szendvicsekben – mondjuk avokádóval, szárított paradicsommal és friss bazsalikommal – is kipróbálhatod.

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása