Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Malai Kofta - Indiai zöldséggombóc paradicsomos kesudiószószban

2012.11.09. 15:18

Történelmi pillanat érkezett el a 10 perc kavarás rovat életében: most először vendégszakácsot mutatok be neked. Hémangi Dévi Dászi éveken át élt a magyarországi Krisna-völgyben, ahol biokertekben termelt friss zöldségek és gyümölcsök csábítják a főzés szerelmeseit. Mostanság Budapesten lakik, és szakácskönyvírás mellett főzőtanfolyamokat is vezet.

kofta(608x403).png

Mikor beleolvastam Hémangi új könyvébe, hamar világossá vált: az "Ízek, Imák, India" jóval több, mint egyszerű receptgyűjtemény. A csodálatos vegetáriánus ételek elkészítése közben Hémangi történetein keresztül körbeutazhatjuk a mesés kelet titokzatos tájait, és belekóstolhatunk mindannyiunk legfontosabb táplálékába, a spiritualitásba is. Ahogy ő írja: „Számomra a főzés a múlt, a jelen és a jövő. Egy mély meditáció, szeretetnyelvünk kifejezése. Különösen igaz ez az indiai konyhára, ahol a sistergő olajban piruló fűszerek felcsapó illata, az ínycsiklandozó ételek látványa, a szín- és ízkavalkád rabul ejtik érzékszerveimet, fogva tartják az elmémet, és elrepítenek egy másik világba, túl az idő és a tér horizontjain..." És mivel én is hiszek benne, hogy a finom étel olyan, mint a boldogság: csak akkor az igazi, ha megoszthatjuk valakivel, akit szeretünk, kapva kaptam az alkalmon, hogy veled is megosszam Hémangi egyik recepjét – kicsit kristófosított változatban.

tovább » komment hozzászólás ↵
   
       


Áfonyás rumpuncs Mary Poppins módra

2012.11.07. 16:48

Emlékszel, amikor Mary Poppins „csak egy kis kanál cukor kell, és lemegy az orvosság” felikáltással megitatta a Banks gyerekekkel a kanalas gyógyszert, azok pedig mágikus módon citrom és málnaszörp ízét érezték keserű kutyulék helyett? Akkor talán azt sem feledted el, hogy mikor Csudálatos Mary saját maga vette be az orvosságot, csettintett egyet a nyelvével, majd átszellemülten így szólt: „Hmmm... rumpuncs!”

marypoppins(608x403).png

Ha pedig olvastad a Bree Van de Kamp mini quiche receptemet, akkor azt is tudod, hogy én időről időre elképzelt hősökkel sütök-főzök, ilyenkor pedig úgy illik, ha azt is elmesélem, hogyan dobták össze a kis csodát a mégkisebb konyhámban. Mary természetesen esernyőjébe kapaszkodva érkezett meg az erkélyre, reggel pontosan nyolc órakor, amikor Bumm tengernagy eldördítette az ágyúját. Kurtán köszönt nekem, majd egyenesen a konyhába sietett, ahol körülnézett, és így szólt: „Nem éppen királyi palota... de jobb híján megteszi.” Szőnyegtáskáját a konyhaasztalra helyezte, és a következőket emelte ki belőle...

tovább » komment hozzászólás ↵
   
       


Gyömbéres Cosmo-fröccs

2012.11.07. 11:24

Ez a csábító illatú, és dögös színű koktél meglehetősen csalóka: olyan finom, és olyan könnyen csúszik, hogy észre sem veszed, de már az asztalon ropod majd... ezért inkább ne az irodában teszteld.

szoda_buborekok.jpeg

„Ajjaj, vége a fröccs szezonnak.” - olvastam a Facebookon egy barátném szomorú vallomását, amely mellé egy fotót is csatolt egy üresen árválkodó fröccsteraszról. Bár a nyár már csak az Instagramra feltöltött bikinis fotókról kacsint ránk, a fröccsnek nem kell búcsút mondanunk – hiszen még csak most kezdődik a kanpén kucorgós sorozat-maratonok szezonja, sőt, partira készülődés közben is tökéletes választás. A narancs és a gyömbér illata már önmagában elég ahhoz, hogy egy unalmas őszi hétköznapon is a csillagok közé repítsen, ha pedig ezt a kombót kedvenc koktélod felturbózására használod, garantáltan a holdon kötsz majd ki... csak találd meg a visszautat! (Annak a receptje is roppant egyszerű: két Aspirin egy nagy pohár vízzel.)

tovább » komment hozzászólás ↵
   
       


Angol Pásztor Pite

2012.11.06. 15:05

Tegnap este vacsi közben a kedvesem egy borítékot csúsztatott a tányérom mellé, amin ez állt „desszert előtt felbontandó”. Mondanom sem kell, hogy nem bírtam ki addig, és azonnal feltéptem, amit pedig „odabenn” találtam, azonnali visongásra késztetett: karácsony-szilveszter kiruccanás az én hőn szeretett Londonomba. És bár vélhetően minden normális emberi lény a feldíszített Oxford streetet, vagy az ünnepi fényben úszó színházakat vizualizálta volna, az én sikkantásom egy meglehetősen hétköznapi élménynek szólt: a Shepherd’s Pie-nak, azaz az angol Pásztor Pitének.

vegetarian-shepards-pie.jpg

Mikor Londonban laktunk, időről időre ellátogattunk egy kis vega étkezdébe, amely a város keleti részén, Hackney-ben várja az éhes szájakat. Imádtam, hogy nincsenek fix árak, mindenki becsülete szerint fizet, amennyit jónak lát, oda voltam a kis lelkes csapatért, akik pusztán kedvtelésből végezték a munkájukat, és majd’ megőrültem ezért a bizonyos kajáért, amelyben minden benne volt, amit szeretünk a „home made” fogásokban. A jó hír, hogy mostantól nem kell repülőre, (majd a 38-as buszra) szállnod ahhoz, hogy te is részese legyél ennek a brit nemzeti csodának: a receptem alapján fél óra alatt összedobhatod, és mire megterítesz, már kaphatod is ki a sütőből a saját Pásztor Pitédet.

tovább » komment hozzászólás ↵
   
       


"Sok kicsi sokra megy" rizottó

2012.11.06. 14:43

Mindannyiunkkal előfordul, hogy – amolyan Bridget Jones módra – semmi sincs a hűtőnkben, csupán néhány kókadozó zöldség, amelyek félig a frigo falára fagyva várják a halált. Ezzel a minimum idő, energia és hozzávalóbefektetéssel készülő rizottóval megmentheted őket szomorú végzetüktől, magadat pedig attól, hogy (ismét) egy zacskó kekszet nevezz ki vacsorának.

IMG_20121025_234614.jpg

A hozzávalók között felsorolt zöldséglistát éppen ezért nem kell szentírásnak venned: amid van, abból dolgozol. Ha pedig mindenáron ragaszkodsz ahhoz a konzervatív állásponthoz, hogy az ebernek vásárolnia kell főzés előtt, esetleg tényleg semmi nincs a hűtődben, csak néhány tasak kecsap, amiket a pizzák mellé szoktak küldeni, egyszerűen tankolj fel a kedvenc zöldégeidből. Gyakorlatilag bármit helyettesíthetsz bármilyen, az eredeti hozzávalóhoz hasonlatos alapanyaggal – néhány variációt én is felsorolok majd.

tovább » komment hozzászólás ↵