Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

2012 Telének Hivatalos Lencselevese

2012.12.20. 11:29

Nyakunkon a karácsony, és bár a karácsonyi gyümölcstortát már megsütöttük együtt, az ünnepi vacsi többi részéről még nem gondoskodtunk. Úgyhogy most jöjjön egy igazi, szív, lélek, és pocakmelengető fogás – előételnek -, ami feltölt energiával, és belülről fűt majd, amikor a nagy hidegben átmentek az unokatesódékhoz egy koccintásra.

lencsi3.jpg

Mitől lesz egy étel karácsonyi? Kell bele valami, ami az otthonra, a gyerekkorra emlékeztet – ez pedig a lencse, hiszen ez tipikusan olyan étel, ami mindenkit visszarepít az időben. Másodszor: kell valami ünnepélyesség, ami különlegessé és egzotikussá teszi – ez a narancshéj, a szerecsendió és a gyömbér. Harmadszor kell bele sok-sok olyan melengető finomság, ami a telet juttatja eszünkbe: a gyökeresek, mint a répa, fehérrépa, krumpli éppen ilyenek. És végül de nem utolsó sorban kell hozzá valami, ami megédesíti: ez az alma, a gesztenye, és egy csepp datolyaméz. Szuper lesz a karácsonyi vacsora előételeként, kis csészében, de akár újév első napján is megfőzheted gazdagság-bebiztosítás és másnaposságűzés alapon – ez esetben jöhet a szép nagy levesestányér.

Hozzávalók

- 3 csésze lencse
- 2 szál fehérrépa, megtisztítva, felaprítva
- 1 szál sárgarépa, megtisztítva, felaprítva
- 1 nagy szem alma felaprítva
- 1 fel hagyma meghámozva, felaprítva
- 2 szem krumpli, kockákra vágva
- Egy marék hámozott gesztenye
- 1 narancs héja és leve
- 1 kanál datolyaméz, de helyettesítheted sötét nádcukorral is
- 3 gerezd fokhagyma
- Egy kis darab gyömbér, vagy fél kiskanál gyömbérpor
- 1 babérlevél
- Só és bors
- Egy kis csipet szerecsendió
- Petrezselyem, vagy ha nem szereted, zellerzöld, apróra vágva
- Olívaolaj

Szeretnél egy ilyen szépséget otthonra? Akkor ess neki a lenti lépéseknek!

1. Szépen gondosan aprítsd fel a zöldségeket – nincs különösebb szabály a kockázásra, felőlem akár szívecske formájúra is szabdalhatod őket. (De akkor 100 perc kavarásra módisítom a rovat címét.)
2. Egy szép nagy lábosban hevítsd fel az olívaolajat, és az összes fűszert „süsd bele" – a fokhagymát is beleértve. Én gyakran indítom ezzel a lépéssel a főzést – néha még nem is tudva, mi lesz a következő. Egyébként indiai módszer, amelyet követve erős íz- és illataromát adunk az éteknek – olyasmi ez, mint a fogás lelke.
3. Amikor már nagyon illatozik, mehet bele a hagyma, reszeld rá a narancs héját, és amikor már kevésbé sistereg, facsard rá a levét is, majd öntsd rá a datolyamézet, vagy cukrot.
4. Egy perces kevergetés-pirítás után mehet bele az összes zöldség és az alma is, amiket felvagdostál hősiesen. Időnként megkevergetve rotyogtasd őket a fűszeres fürdőben, hogy magukba szívják az aromákat - most még nem az a cél, hogy puhára főzd őket.
5. Öntsd a lencsét a fazékba, keverd össze alaposan a zöldségekkel, és miután ismét felforrósodott a sűrű zöldséges-lencsés keverék, öntsd fel két és fél liter vízzel mindezt. Még mindig erős lángon várd meg, amíg bugyborékolni kezd, aztán közepes lángon főzd addig, míg a lencse megpuhul – ez bő fél óra alatt megvalósulhat, de az az igazság, hogy lencséje válogatja. Találkoztam már makacs lencsével is, aki egy órát kérette magát, mielőtt megpuhult. Lényeg, hogy kevergesd időnként. Jót tesz neki, ha besűrűsödik, de az nem, ha leég az alja, ezért ha nagyon kitikkad, önts hozzá még egy kis vizet. És persze kóstolgasd, ez a legjobb az egész főzésben.
6. Az utolsó trükk az, hogy igazán krémessé változtatjuk a fogást. Merj ki egy fazékba 3 mikulásos bögrényi (bocs, én így csináltam, lehet 6 sima merőkanálnyi is) levest, és egy botmixerrel pürésítsd, majd zuttyantsd vissza a levesbe, és alaposan keverd meg. Várd meg, amíg kicsit kihűl, és kostold meg, majd ha kell, kicsit fűszerezd meg a korábban használtakkal: só, bőségesen bors, és picurka szerecsendió. Mit szólsz, milyen mesés? Ha cifrázni akarod, szórd meg frissen vágott zölfűszerekkel, fokhagymacsipsszel, esetleg pirított tökmaggal. És bármilyen ellenállhatatlan is, ne egyél meg egymás után másfél (két) tányérnál többet... Veszélyesen finom.

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.