Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Friss, ropogós bagett

2013.02.07. 21:09

A kenyérsütést sokan legalább olyan ördöngösségnek képzelik el, mint mondjuk patrónus bűbájt alkalmazni, magas sarkúban megmászni a Csomolungmát, vagy meghagyni holnapra a kedvenc tortánk felét. De Steiner Kristóf tud egy szuperegyszerű receptet!

bagett2.jpg

Amikor ínycsiklandozó fotókat pakolok fel a Facebookra frissen sült kenyérkékről, gyakran kérdezik tőlem a hozzászólásokban: „Mennyi ideig hagytad kelni a tésztát?", vagy „Milyen kenyérsütő géped van?" Ilyenkor mindig elmondom, hogy nincs nekem ahhoz türelmem, hogy keltegessem a tésztámat, a kenyérsütő gép pedig majdnem olyan felesleges találmány, mint a zoknicsipesz. Most megosztom veled a szuper-szimpla kenyér alapreceptemet, amit aztán kedvedre variálhatsz. Én most bagettet csinálok belőle, de a kreatív fantáziádra van bízva, hogy mihez kezdesz a tésztával. Lady Gaga például valószínűleg a fejére kenné.

Hozzávalók

- 3 csésze (7.5 dl) liszt – én vegyesen használok teljeskiőrlésű rozs-, és fehér lisztet
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
- 1 zacskó instant élesztő
- 1 csipetnyi szódabikarbóna
- néhány csepp ecet (én almaecetet használok)
- langyos víz
- 1 csésze kedvedrevaló ínyencség: tört dió, apróra vágott szárított paradicsom, vagy olivabogyó, sült hagyma – bármi, amihez kedved szottyan.

Süssünk kenyeret!

1. Öntsd egy keverőtálba az összes hozzávalót az élesztőt és az ecetet kivéve, és alaposan kufircold össze őket.
2. Szórd az élesztőt a lisztkupac közepére, csepegtesd rá az ecetet, és egy fél csészényi langyos vizet csorgatva rá kevergesd az ujjaddal, mintha csikandoznád a kenyeredet.
3. Lassan kezdd el összedolgozni a tésztát, és adj hozzá annyi vizet, amennyit éppen hogy felvesz. Nem szabad folyósna lennie, onnantól kezdve, hogy apró morzsákká áll össze, nagyon kevés választja el a tökéletes állagtól, ezért tényleg bánj csínyján a vízzel.
4. Amikor összeállt, gyurmázd és nyomkodd, püföld és masszírozd 2-3 percen át, míg bele nem fájdul a kezed. Ekkor takard le az edényt egy nedves konyharuhával, tedd fel a kedvenc számodat, és táncikálva rakj rendet a konyhában – összesen ennyi időre van szüksége a tésztádnak. Jó, mi?
5. Szórj egy kis lisztet a konyhapultra, tedd rá a tésztát, lisztezd be a tetejét, és egy sodrófával, vagy egy borosüveggel lapítsd ovális formára, pizza vékonyságúra. Ha ragadni kezdene, szórj rá még egy kis lisztet.
6. Most fogd meg a két csücskét, és mindkét oldalról kezdd el felpödörni egészen addig, míg középen találkoznak a hengerek – itt vágd ketté a tésztát. A két kis „hurka" csücskeit csípd össze az ujjaiddal, és tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és vagdosd be a tetejüket másfél-két centinként, majd szórd meg őket egy kis liszttel, hogy csinik legyenek, és ismét takard le a konyharuhával.
7. Melegítsd elő a sütőt 210 fokra – ezt rendszerint a recept elején szoktam javasolni, de most kihasználjuk ezt a néhány percet arra, hogy pihenjen kicsit a tészta sütés előtt. Ha a sütő már forró, bedobhatod a bagetteket, és süsd őket úgy 33 percen át.
8. Nem nehéz megállapítani, hogy készen vannak-e: a tetejüknek kissé barnulniuk kell, és ha az aljukat megpöckölöd, kongó hangot kell, hogy adjanak. Szeletelés előtt hagyd kihűlni őket. Na tessék, túl is vagy rajta: megsütötted életed első kenyerét! És most indulhatsz magas sarkúban megmászni a Csomolungmát.

bagett3.jpg

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása