Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Krumplis-sütőtökös és sajtos-spenótos burekász

2013.02.08. 15:13

Az esküvőnk napját az összes barátunk élete egyik legemlékezetesebb napjaként emlegeti, ám még mielőtt ezt valami “hűűű de romi” dolognak tekintenéd, elárulom: a ceremónia helyszínéül szolgáló hajón felszolgált burekásznak sokkal nagyobb sikere volt, mint a nyitótáncunknak…

buri2.jpg

Ha pedig bevallom, hogy ez a Közel-Keleten a kenyérnél is fontosabb péksütemény még számomra is ott volt “top 3 ok arra, hogy esküvőt rendezzünk” listán, biztosan megérted, hogy most azonnal neki kell állnod burekászt készíteni. Ha ismerős a recept, ne lepődj meg: a tészta maga tulajdonképpen ugyanaz, mint a malawah tésztája, amit pár hónappal ezelőtt készítettünk együtt. Ezúttal azonban nem olajon, hanem sütőben sütjük ki, de előtte még alaposan meg is tömjük finomságokkal.

Hozzávalók (8 darabhoz)

A tésztához
- 4 csésze liszt (most kivételesen használj sima fehér lisztet)
- 2 evőkanál olívaolaj a tésztába, és egy csésze a sütéshez
- 2 evőkanál ételecet (sima ecetet használj, ne kísérletezz balzsamecettel)
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 10 dkg szobahőmérsékletű margarin (válassz olyat, ami kevesebb, mint 1% transzzsírsavat tartalmaz)
- kb. 2 csésze víz

A töltelékhez
Krumplis-sütőtökös
- 2 csésze meghámozott, kockára vágott krumpli
- 2 csésze meghámozott, kockára vágott sütőtök
- fél hagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, pirospaprika por, és egy csipet gyömbér
Spenótos-tofus
- 100 gramm (egy kocka) tofu, túrószerűre morzsolva
- 2 csésze spenótpüré, vagy 6 marék spenótlevél
- fél hagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors és egy apró csipet szerecsendió

1. Egy kis lábosban forralj vizet, és ha már zubog, pottyantsd bele a krumplit és a sütőtököt, majd sózd meg alaposan.
2. Keverj össze egy tálban minden tésztaösszetevőt a vízen és a margarinon kívül.
3. Kezdd el hozzáadni a vizet, folyamatos kevergetés közben, és itasd a vízzel addig, míg selymes, de nem folyós, és nem ragadós tésztát kapsz. Ha ez megvan, takard le egy tiszta konyharuhával.
4. Egy seprenyőbe csurgass olívaolajat, és ha már forró, fokhagymanyomóval préseld bele az első két gerezd fokhagymát, majd küldd utána a hagymát, a sót, borsot és szerencsendiót, majd ha már illatoznak, mehet bele a spenót és a tofu is. Ha leveles spenótot használsz, és nem lesz krémszerű a töltelék, ne aggódj: ettől még ugyanolyan finom lesz. 5 percen át kavargasd, majd öntsd egy tálba, és hagyd kihűlni.
5. Kicsit lögyböld el a serpenyőt, és töröld szárazra, majd ismételd meg az olíva-fokhagyma-hagyma trükköt (ezúttal a gyömbérrel és paprikával). Amíg kis lángon pirulnak, öntsd egy szűrőbe a krumplit és sütőtököt a mosogató felett, majd küldd a serpenyőbe a puha kockákat, és a fakanállal zúzd őket péppé. Ennek is adj úgy öt percet, majd tessékeld egy tálra.
6. Most visszatérhetsz a tésztához: oszd nyolc nagyjából egyforma részre, és egyenként vesd be velük a következő trükköt! Egy lisztezett sodrófával, vagy borosüveggel nyújts a labdából korongot, amilyen vékonyat csak tudsz, de azért vigyázz, hogy ne lyukadjon ki. Egy kiskanállal pakolj rá két kanál margarint, és körkörös mozdulatokkal masszírozd a tésztába a kanálkád púpos felével. Ha ez megvan, vágj egy sugarat a késeddel a kör kellős közepétől a széléig, majd kezdd el felgörgetni, mint egy szőnyeget. Mire körbertél, hosszúkás formájú tésztadarabot kapsz, ezt göngyöld fel, míg nagyjából golyó formát nem kapsz. Ezt ismételd meg minden egyes tésztalabdával. Ha van türelmed hozzá, és szeretnéd, hogy a burekászod igazán könnyű legyen, ezt a kinyújtás-margarinozás-feltekerés projektet lenyomhatod még egyszer mindegyiknél. Ha kész vannak, ismét takard le őket, csavard fel a sütőt 220 fokra, és amíg bemelegszik, adj egy esélyt az itthon kevésbé ismert, de általam rajongásig imádott Emmy-díjas vígjáték-sorozatnak, melynek címe: “The New Adventures of The Old Christine”.

7. Ugye milyen imádnivaló Christine? Később – friss burekásszal a tányérodon – megnézhetsz még pár részt. Addig is térj vissza a konyhába, és minden egyes tésztalabdát gyújts ki nagyjából palacsinta nagyságúra, és a vastagságuk kb fél centiméter legyen.
8. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és emelj át egy tésztakorongot, majd félkör alakban pakold meg töltelékkel úgy, hogy egy centit hagyj üresen a pereme körül. Ha megvagy, a félkör másik felét hajtsd rá, és az ujjaiddal nyomkodd össze a peremét, hogy félhold alakot kapj. Ezt ismételd el mind a nyolc tésztakoronggal – négybe kerüljön krumplis, négybe spenótos töltelék. Ha kész vagy, nincs más dolgot, mint 25 percre benyomni őket a forró sütőbe.
9. Ha megsültek, szedd ki a tepsit, és hagyd hűlni jó tíz perce át – addig készítsd el mellé a világ legszimplább és legfinomabb friss paradicsomszószát! A sajtreszelő nagylyukú oldalán reszeld le 3-4 paradicsomot (a héjuk a kezedben marad majd, ezt dobd ki), sózd-borsozd, és ha ínyenckedni támad keved, darabolj bele fokhagymát és bazsalikomot is. Most pedig… vár vissza Christine!

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.