Nagyjából húszéves voltam, amikor egy londoni karácsonyi kirándulás során beleszerettem Nigella főzőműsorába, aminek az lett az eredménye, hogy ha ő volt a tévében, nem voltam halandó elhagyni a szállodaszobát.
Sem a kivilágított kirakatok, sem a musicalek, sem a partik nem nyűgöztek le annyira, mint Nigella csodálatos mesterművei. Imádtam, ahogy már-már perverz élvezettel tunkolja ki az utolsó csepp mártást a tányérból, odavoltam érte, hogy olyan szavakat használ, mint “rich and luscious”, ”smooth and fudgy”, és “gorgeous gleaming”, és szenvedélyesen imádtam érte, hogy minden fogás elkészítése közben megiszik egy üveg bort. Vagy kettőt.
Ilyenkor, karácsony környékén újra eszembe ötlenek a legcsodálatosabb receptek, amelyeket neki köszönhetően tanultam meg elkészíteni, és bár négy éve vegán vagyok, bármelyik klasszikus Nigella-féle fogást lazán kristófosítom. Ez az elképesztően gazdag, bűnös, dekadens élvezetre csábító édesség is az ő kreálmánya eredetileg – ám hogy ne érezd úgy, hogy ha eszel belőle egy szelelet szilveszterig már egy gombostűnyi ételt sem tudsz lenyelni, itt-ott karcsúsítottam rajta egy kicsit.
Hozzávalók
- 1 csésze aszalt szilva, feldarabolva
- 1 csésze mazsola
- 1 csésze aszalt áfonya
- fél csésze olaj
- fél csésze nádcukor
- fél csésze méz, agave szirup, vagy datolyaméz
- fél csésze narancs vagy mandulalikőr (de akár vörösbort is használhatsz)
- 2 narancs kifacsart leve és héja
- 1 kiskanál karácsonyi fűszerkeverék (ezt akár magad is elkészítheted, jól jön még a karácsonyi muffinokhoz, mézeskalácsokhoz, sőt, a reggeli tejeskávéba is: keverj össze 2 rész fahéjat 1 rész gyömbérrel, és fél-fél rész szegfűszeggel)
- 2 evőkanál kakaópor
- fél tábla csoki
- 1 csésze liszt
- 1 csésze őrölt mandula
- 1 zacskó sütőpor
- 1 csipet szódabikarbóna
Karácsonyozzunk!
1. Hevítsd a sütőt 160 fokra, és tedd fel a kedvenc karácsonyi lemezedet – az én favoritom a “Very Special Christmas”, amin Madonna énekli a Santa Baby-t… boodoopidoo!
2. Fogj egy lábast, és halmozd bele szépen a gyümölcsöket egymás után, majd csorgasd rá az olajat, a likőrt, a mézet, reszeld rá a narancsok héját, és csavard bele a levét, és aprítsd bele a csokit, majd alaposan keverd össze, és forrald fel a kutyulékot, majd alacsony lángon rotyogtasd addig, míg a csoki teljesen el nem olvad. Az a cél, hogy sűrű, mézszerű masszát kapj.
3. Egy keverőtálba szórd bele a lisztet, mandulát, kakaóport, a fűszerkeveréket, sütőport és szódabikarbónát és cukrot, majd miután jól összekavargásztad, húzd le a tűzről a fortyogó, édes lávát, és add hozzá az illatos lisztkeveréket.
4. Egy kisebb tortaformát olajozz meg alaposan – legjobb, ha kapcsos szélűt használsz, azzal mindig tutira megy az ember -, de ha nincs bevált tortasütőd, akár egy lábost is kibélelhetsz sütőpapírral. Egyszerűen simítsd a lábos aljára úgy, hogy a fülei kilógjanak az edény száján – így könnyedén kiemelheted majd a tortádat.
5. Told a tortát a forró sütőbe, ahol a középső rácson nagyjából másfél óra alatt sül meg. Az a szuper ebben a tortában, hogy igazából nem lehet elrontani: ha kicsit tovább pirul a kelleténél, akkor sem szárad ki a sok gyümölcstől, ha pedig nem sül át teljesen, akkor sem nyers, hiszen alig van benne liszt. Ezt csak neked mondom, ne add tovább… gondolják csak azt az emberek, hogy a világ legkomplikáltabb desszertjét készítetted el.
6. Hagyd teljesen kihűlni, majd vagy emeld ki a lábosból, vagy óvatosan kapcsold le róla a tortagyűrűt, mintha Marie Antoinette-et mentenéd ki a fűzője szorításából. Borítsd a tenyeredre, és húzd le az aljáról a sütőpapírt, majd helyezd egy tortatálta, vagy nagyobbacska tányérra… és jöhet a dekorálás!
7. Ez a legizgibb rész… ilyenkor illik felhangosítani a zenét, és kinyitni egy üveg behűtött Lambruscot. Nigella fényes csokiba bújtatott kávészemeket dobál a torta közepére, a peremét aranyló cukorcsillagokkal díszíti, majd ehető aranyport és gyöngyházszínű cukorkákat hint a tetejére… de te azt csinálsz vele, amit csak akarsz.
Variációk a karácsonyi Christóf Lawson tortára
Készíthetsz marcipán-fagyöngyöt, dekorálhatod cukrozott gyömbérkockákkal, vagy koktélcseresznyével, nyakon öntheted pár csepp vízzel és citromlével kikevert porcukorral, vagy egyszerűen csak körbekötheted egy masnival, és egy kis magyal ágacskát a közepére ejtve. Én minden évben improvizálok. Boldogságos, Cosmóságos, varázslatos karácsonyi készülődést mindenkinek!
|
|
Hozzászólások