Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Mousse au Chocolat

2012.03.15. 19:22

Amikor gimis voltam, a francia tanárnőm, professeure Tegyey minden évben francia hétvégét szervezett a tanítványai számára: ilyenkor francia filmeket néztünk, francia játékokat játszottunk (nem olyasmit, te kis huncut), és persze francia ételeket ettünk. A Mousse au Chocolat, vagyis csokoládéhab az egyik ilyen klasszikus volt...

Még ma is érzem az ízét a számban: csodálatosan gazdag és dús, de mégis krémesen könnyű, és persze elképesztően finom. Ez a változat éppen olyan varázslatos, mint az eredeti, de mivel az rengeteg pepecselést és odafigyelést igényel, szerintem még az is rákap az alternatív csoki mousse-ra, aki évek évek óta hűséges a klasszikus recepthez. Talán még Tegyey tanárnő is!

Hozzávalók

- 1 tábla étcsokoládé (minimum 60% kakaótartalommal)
- 3 evőkanál kakaópor (véletlenül sem a cukrozott, nyulas fajta, hanem az igazi)
- 4 érett avokádó - Ne ijedj meg tőle, hogy az avokádót édesség összetevőjeként használom: ha csak a guacamole alapjaként ismered, ideje megtudnod, milyen sokrétűen alkalmazható gyümölcs. Mert hogy bizony az, nem pedig zöldség.
- 5 evőkanál méz, vagy agave szirup
- 1 kávéskanál vanília esszencia
- Egy icike-picike csipetnyi csili por

Legyen kéznél

- Egy konyhai robotgép, vagy botmixer
- Egy kisebb lábos
- Helyes kis csészék

Allors on dance!

1. Vágd félbe az avokádókat, szedd ki a magjukat, és a belsejüket kanalazd a robotgépbe, vagy ha botmixered van, egy keverőtálba.
2. Csorgasd rá a mézet, vagy agave szirupot. Az agave egy mexikói kaktusz-szerűség, amelynek a nedve egészséges és finom cukor-alteratíva, és jóval olcsóbb, mint a juharszirup. Bioboltban tudod beszerezni.
3. Zuttyantsd a titkos összetevőket – a vaníliát, a csilit és a kakaóport – az édes avokádóra, és nyomás csokit olvasztani!
4. Törd kockára a csokoládét és szórd egy kis lábosba, öntsd rá egy icipici (max 2-3 evőkanál) vizet, majd alacsony tűzön kezdd el olvasztani, állandó kevergetés mellett. A profik egy lábost megtöltenek vízzel és azt felforralják, majd egy annak a tetejére tökéletesen passzoló keverőtálba teszik a csokit, és a vízgőz felett olvasztják fel. Én ezt felesleges időpocsékolásnak tartom, pláne abban az esetben, ha utána úgy is robotgéppel átdolgozzuk a krémet. Szóval ahogy érzed. Az olvasztott csokit kanalazd a többi összetevőhöz.
5. Nyomd meg a gombot, és addig keverd-kavard-mixeld az összetevőket, míg könnyű habot kapsz, és már egyáltalán nem látsz zöld foltocskákat a krémben. Voilá! Készen is vagy!
6. 2-3 evőkanálnyit pakolj egy eszpresszós csészébe, vagy csinos kis csészealljra – én általában mindenkinek másfajta edénykében tálalom. Bon Appetit, Madmoiselle! És persze csámcsognod is csak úgy szabad hozzá, hogy "nyha'm-nyha'm"!

Titkos tipp: Ha legközelebb elkészíted a „Mindent vivő muffint”, hagyd, hogy kihűljenek a puffancsok, közben pedig készítsd el ezt a csokihabot. Kanalazd egy tiszta nejlonzacsiba, amelynek egy kicsi rést vágsz az egyik sarkára, és körkörös mozdulatokkal nyomd a mousse-t a cupcake-ek tetejére. Hmmm...

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.