Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Malawach, a jemeni lángos

2012.05.09. 22:19

Ma egy csodálatos nap virrad rád, ugyanis megismerhetsz egy olyan finomságot, amely életed végéig elkísér majd. Ezt azért tudom, mert minden barátom, aki meglátogatott Tel Avivban totálisan odavolt érte, és bár sokáig magam sem tudtam, hogyan készül ez a csoda, hosszas kutatómunka után megtaláltam a tökéletes malawach receptet.

Budapest néhány hummuszbárjában mézzel szolgálják fel édességként, de Jemenben ez tulajdonképpen a mindennapi kenyér. Persze eszik desszertként is, de pita helyett is imádják. Ilyenkor hummuszt és zöldségeket pakolnak rá, majd feltekerik, mint a mexikóiak a tortillát. Mivel kör alakú, cikkekre is vághatod, és akkor mártogatós ínyencség lesz belőle, mintha nachos háromszögeket tunkolnál. Bármilyen szósz csodálatos mellé, de az én kedvenceim a már veled is megosztott tahinim, és a Petra kedvenc szósza néven világkarriert befutott szójás-fokhagymás-csilis mártogatósom.

Hozzávalók

- 4 csésze liszt (most kivételesen használj sima fehér lisztet)
- 2 evőkanál olívaolaj a tésztába, és egy csésze a sütéshez
- 2 evőkanál ételecet (sima ecetet használj, ne kísérletezz balzsamecettel)
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 10 dkg szobahőmérsékletű margarin (válassz olyat, ami kevesebb, mint 1% transz-zsírsavat tartalmaz)
- kb. 2 csésze víz

Legyen kéznél

- keverőtál
- kis és nagy kanál
- sodrófa, vagy tiszta borosüveg
- éles kés
- serpenyő

Yallah! (Azaz „gyerünk”, arabul.)

1. Keverj össze egy tálban minden összetevőt a vízen és a margarinon kívül.
2. Kezdd el hozzáadni a vizet, folyamatos kevergetés közben, és itasd a vízzel addig, míg selymes, de nem folyós, és nem ragadós tésztát kapsz.
3. Ha ez megvan, takard le egy tiszta konyharuhával, és nézz meg egy részt a kedvenc sorozatodból, vagy vidd le a kutyit sétálni. Ha visszatértél a tettek mezejére – azaz a konyhádba -, oszd a tésztát nyolc nagyjából egyforma részre, és egyenként vesd be velük a következő trükköt...
4. Egy lisztezett sodrófával, vagy borosüveggel nyújts a labdából korongot, amilyen vékonyat csak tudsz, de azért vigyázz, hogy ne lyukadjon ki. Egy kiskanállal pakolj rá két kanál margarint, és körkörös mozdulatokkal masszírozd a tésztába a kanálkád púpos felével. Ha ez megvan, vágj egy sugarat a késeddel a kör kellős közepétől a széléig, majd kezd el felgörgetni, mint egy szőnyeget. Mire körbertél, hosszúkás formájú tésztadarabot kapsz, ezt hajtsd félbe, vagy ha hoszú, göngyöld fel, míg nagyjából golyó formát nem kapsz. Ezt ismételd meg minden egyes tésztalabdával. Ha van türelmed hozzá, és szeretnéd, hogy a malawach-d igazán könnyű legyen, ezt a kinyújtás-margarinozás-feltekerés projektet lenyomhatod még egyszer mindegyiknél. Ha kész vannak, ismét takard le őket, és van időd egy újabb epizódra.
5. Ideje malawach-illatba öltöztetni a lakást. Minden egyes tésztalabdát gyújts ki nagyjából palacsinta nagyságúra, és a vastagságuk kb fél centiméter legyen Az utolsó lasztik nyújtása közben már hevítheted fel az olíva olajat a serpenyőben.
6. Ha forró az olaj, belezuttyanthatod az első malawach-t. Közepes lángon süsd addig, míg látod, hogy a szélei aranybarnák nem lesznek, majd fordítsd meg egy konyhai kislapáttal, és a másik oldalát is süsd meg – ez összesen legfeljebb öt percet vesz el az életedből.
7. Egy malawah egy embernek bőven sok, ezért ha csak párat szeretnél kisütni, a többit kinyújtás után lefagyaszthatod. A tésztakorongok mindkét oldalára helyezz egy-egy réteg sütőpapírt, majd óvatosan tedd a cuccot egy nejlonba, és már mehet is a fagyasztóba. Amikor malawach-zni támad kedved, egyszerűen kikapod a frigóból és fagyott állapotban beledobhatod a forró olajba.

Cosmo-tipp: Tálald forrón, tahinivel, hummusszal, vagy egyszerű, friss paradicsomszósszal: a sajtreszelő nagylyukú oldalán reszeld le 3-4 paradicsomot (a héjuk a kezedben marad majd, ezt dobd ki), sózd-borsozd, és ha ínyenckedni támad keved, darabolj bele bazsalikomot is, vagy szerezd be egy keleti boltban az arabok kedvenc zöldfűszerét, a zátárt.

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.