Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Fokhagymás-citromos ceruzabab

2012.07.11. 16:16

A kedvesem révén van egy olasz „sógornőm", Alessandra, akit időről időre meglátogatunk: egy kis faluban lakik, alig fél órára Tel Avivtól. Ám amikor átlépjük a kertje küszöbét, azonnal Itáliában találjuk magunkat. Hogy a spagettije és a limoncelloja is „perfetto", azt mondanom sem kell, ám az igazi mágia az, amit a zöldségekkel művel.

beans(608x403).png

Én imádom az indiai, kínai és mexikói konyhát, és élek-halok a csípős-currys-fűszeres ételekért, de nagyon nagyra tudok értékelni egy szimplán, őszintén és tökéletesen elkészített zöldséget is. Alessandra pedig – legyen szó gombáról, spenótról, vagy épp zöldbabról -, mindig képes lenyűgözni. Sokan, sokszor írtatok már nekem, hogy nem tudjátok, milyen körettel tálaljatok egy fogást, sőt olyan mail is akadt, amiben arról faggattatok, milyen – kevésbé szénhidrátdús – finomsággal lehetne kiváltani a rizs, krumpli, vagy tészta köretet. Ez a hagyományos olasz recept köretként egyenesen káprázatos, de előételként, vagy egy késő esti, bűntudat-mentes vacsiként is szuperül működik.

Hozzávalók (4 személyre)

- fél kiló friss ceruzabab – használd ki, hogy épp szezonja van, és nem kell mirelitet venned
- 3 kövér gerezd fokhagyma
- ½ citrom leve
- 5 dkg vaj, vagy vaj jellegű margarin – válassz olyat, aminek alacsony a transz-zsír tartalma
- só és bors – a nagyszemű tengeri só és a durvára őrölt bors az igazán autentikus választás
- 10 dkg fenyőmag – ha nem kapsz, szeletelt, vagy durvára tört mandulát is használhatsz, mert én már csak ilyen engedékeny vagyok

Legyen kéznél

- sütőpapír
- egy láboska
- egy éles kés és egy vágódeszka
- egy nagyobbacska serpenyő, vagy teflon lábos

Andiamo!

1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A láboskádat töltsd fel kétharmadig vízzel, dobj bele egy kiskanál sót, majd tedd fel a tűzre forrni. Amíg méltóztatik eljutni a bugyborékolásig, éles késsel nyesd le a megmosott zöldbabok hegyes végeit. Ha nagyon hosszúak, vágd őket félbe, hogy könnyebb legyen bánni velük. (Ezt az utóbbi mondatot soha ne idézd fel a hálószobában.)
2. Ha forr a víz, zuttyantsd a zöldbabot a habokba, és hagyd őket pezsgőfürdőzni 13 percen át. Ez éppen elég idő, hogy könnyebbé tedd magadnak a következő lépéseket. Először hámozd meg a fokhagyma gerezdeket, és aprítsd őket finomra, majd ha ezzel megvagy, és a sütő már forró, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, szórd rá a fenyőmagot, és told be a sütőbe 5 percre – épp csak annyi időre, hogy kicsit megkapja a nap.
3. Tedd a teflonedényt a tűzre, és olvaszd fel a vajat/margarint, majd szórd bele a fokhagymadarabkákat, és ha már ellenállhatatlanul illatozik, add hozzá a roppanósra főtt zöldbabot is.
4. Erős lángon kavargasd óvatosan – nehogy összetörjenek, vagy túl puhánnyá váljanak a babocskáid. Sózd, borsozd, és nagyjából 3 perc után facsard rá a citrom levét, majd mikor ismét sűrüsödni kezd a szósz, húzd le a tűzről, nehogy elpárologjon.
5. Pakold egy dögös kis tálba, csurgasd rá a serpenyő alján ragadt utolsó csepp fokhagymás-citromos vajat is, és közvetlen tálalás előtt hintsd meg a pirított magvakkal... nem maradt más hátra, mint hogy igazi olasz donna módjára „Buon Appetito”-t kívánj... És gondolatban megköszönd Alessandra sógornőmnek ezt az „eccelente” (azaz kiváló) fogást.

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.