Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Mandulás trüffel

2012.09.11. 10:18

A trüffel az valami varázslatos cucc! Egyrészt azért, mert bármiféle sütikészítési előtanulmány nélkül is tető alá hozható különösebb erőfeszítés nélkül. Másrészt azért, mert ez a világ legjobb ajándéka!

truffel04.jpeg

De legfőképpen mégiscsak azért, mert a mélyhűtőben rejtegetve mindig előkaphatod magányos estéiden, az „Egyszer volt hol nem volt” legújabb epizódja mellé, vagy egy romantikus vacsi után, amikor csak úgy lazán odaveted a pasinak: „Megnézem, nincs –e valami kis szimpla édesség a konyhában.” És – igen, ezt még mindig lehet fokozni – legeslegfőképpen azért, mert a készítése közben garantáltan valóra válik egy gyermekkori álmod... de nem lövöm le előre a poént!

Hozzávalók (12 darabhoz)

- egy tábla étcsokoládé, magas kakaótartalommal
- 3 evőkanál porcukor
- 1 kávéskanál vanília esszencia, vagy aroma
- 1 marék mandula, vagy mogyoró finomra, de azért nem porrá aprítva
- negyed csésze (vagy egy felespohár) szójatej, rizstej, vagy mandulatej
- 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Legyen kéznél

- egy kis láboska
- egy daráló (de ha nincs, megoldjuk máshogy, nyugi)
- két kis csésze
- egy darabka sütőpapír
- egy fedeles műanyagdobozka

truffel03.jpeg

RaaaaajTa!

1. Őröld meg a mandulát, vagy ha nincs darálód/aprítód, tedd egy nejlonzacskóba, azt tekerd körbe egy konyharuhával, és bármilyen nehéz, a kezed ügyébe akadó tárggyal kezdd el püfölni – ez lehet egy bögre, egy dunsztosüveg, vagy egy sodrófa, ha olyan jól felszerelt konyhád van, hogy birtokában vagy efféle kincsnek. Mikor már érzed, hogy morzsolódik, válts technikát és hengergesd a konyharuhán az alkalmi sodrófádat, amíg a mandula egészen szét nem porlad.
2. A csokit törd kockákra és szórd a láboskádba, majd kis lángon, állandóan kevergetve olvaszd meg – ha kezdene odaégni, ugorj a következő lépésre, és...
3. ...add hozzá a tejet. Kevergesd addig, míg fényes, homogén masszát nem kapsz. Löttyintsd bele a vaníliaesszenciát. Húzd le a tűzről, és add hozzá az őrölt mandulát, egy evőkanál porcukrot, majd alapos kevergetés után tapaszd úgy a kis lábos falára és aljára, hogy mindenütt a lehető legvékonyabban álljon rajta a massza – úgy kell kinéznie, mintha szinte nem is lenne benne semmi, csak egy kis ujjal kikaparnivaló, titokban elfogyasztandó maradék.
4. Állj ellen a kísértésnek, és még ne edd meg. Ehelyett told be a mélyhűtőbe fél órácskára. Addig vidd le a kutyit sétálni, locsold meg a virágokat, vagy fejtsd meg a „Melyik Disney-herceg illene hozzád?” tesztet a Cosmóban.
5. A kakaóport és a maradék porcukrot szórd egy-egy kis csészébe, szedd ki a trüffelt a mélyhűtőből, és egy kanállal vakargászd le a láboshoz ragadt, megkeményedett, gazdag csoki krémet, majd a kezzeiddel formázz belőlük nagyobbacska szőlőszem méretű golyókat. Végül egyenként forgasd meg őket a kakaóporban, vagy porcukorban.
6. Helyezd őket egy sütőpapírral kibélelt fedeles műanyagdobozkába, és tedd vissza őket a mélyhűtőbe még tíz percre. Most jön a beígért gyerekkori álom megvalósulása... készen állsz?
7. Nézz csak rá a kezedre... látod, ahogy a csodálatos csokolákrém az ujjad hegyétől a sorsvonaladon át a csuklódig az egész kezedet beborítja? Nagy kár volna érte, ha csak úgy lemosnánk, nem igaz? Diszkréten volnulj fére, és add át magad az élvezetnek, amelyre anyukád, vagy a nagymamád konyhájában sosem lett volna módod. Hmmmm!
8. A trüffelek a mélyhűtőben laknak, csak akkor szedd ki őket, amikor fogyasztani szeretnél belőlük. Vigyázz, csalókák: picinek tűnnek, de inkább lassan, élvezettel szopogatva majszold, mint gyorsan, egy mozdulattal bekapva őket. Így a második (na jó, a harmadik) után érzed majd: egy estére ennyi elég is lesz... és milyen jó lesz tudni, holnap, a hosszú munkanap után hazatérve, hogy ott kuksolnak a frigóban.

truffel02.jpeg

Cosmo tipp: A trüffelt kipróbálhatod fele tej, fele presszókávé mixszel is, és ha már szeptemberben karácsonyi hangulatod van, megbolondíthatod egy kis fahéjjal is.

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.