Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Répatorta vegán sajtkrémmel

2012.02.04. 10:49

Emlékszem, mikor kicsi voltam, meggyőződésem volt, hogy a répatorta olyasmi, mint az üveghegy, vagy a négyszögletű kerek erdő: csak a mesékben létezik.

Aztán egy napon egy gimis kirándulásra az osztályfőnököm, Donáth tanárnő hozott egy nagy tepsi sütit, és mikor a kíváncsi tekintetek kereszttüzében kibontotta azt, bejelentette: répatortát hozott nekünk... Nem tudom leírni az osztály kollektív csalódottságát - kilencvenesévekben még mindig erősen tartotta magát az az elképzelés, hogy ha egyszer süti, akkor Dobos torta meg Rigó Jancsi. Ha jól emlékszem, még esélyt sem adtam a számomra oly gyanús fogásnak – elvégre nem vagyok én nyúl, abból a hülye viccből. Aztán ahogy teltek-múltak az évek, és egyre gyakrabban utazgattam, hamar felfedeztem, hogy a répatorta nem egy zöldségízű izé, hanem történetesen a világ egyik legfinomabb desszertje. És mivel tele van vitaminnal, fehérjével, és rostokkal, baromi egészséges immunrendszererősítő is – reggelire egy szelet lazán felér egy tál müzlivel! És olyan jól illik hozzá a szójatejes latte...

Hozzávalók

- 2 csésze liszt
- 1 csésze cukor (legjobb a durva barnacukor, demerara vagy nádcukor)
- 1 csipet só
- 1 tasak sütőpor
- egy-két csipet fahéj, gyömbér, szerencsendió
- 2 nagyobb répa apróra reszelve
- egy marék mazsola vagy aszalt áfonya és egy marék dió összetörve (ez a kettő nem közelező)
- fél csésze étolaj
- egy csésze narancslé (ha nincs, víz is oké)
- jót tesz neki egy kis vanilia aroma is, de ha nincs, nem baj

Elkészítés

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. A száraz alapanyagokat keverd össze egy nagy tálban, egy kisebben pedig a nedveseket. Utóbbit ntsd a száraz összetevőkbe, és keverd át, ha túl száraz, adj hozzá még vizet vagy narancslevet. Olyan állagúnak kell lennie, mint a hummusznak kábé, vagy egy nagyon sűrű főzeléknek, ne nagyon follyon. Bélelj ki sütőpapírral egy tortaformát, és öntsd bele a masszát.
3. Süsd olyan 40 percig, de 30 perc után már ellenőrizd, hogy nem pirul e nagyon a teteje. Ha igen, takard le alufóliával. Ne tarts hosszan nyitva a sütőt, mert kihül. :)
4. Szedd ki a papír kilógó fülénél fogva a formából, és tedd rácsra hülni. Mikor meghült valamennyire, borítsd a tenyeredbe, és a másik kezeddel húzd le az aljáról a papírt, és tedd egy tortatálra, vagy nagy tányérra.
5. A vegán krémsajtot bioboltban vásárolhatod, tofukrém is jó, de ha nincs más, 3 evőkanál porcukorba cseppents pár csepp citromlevet, és egy kiskanál vizet, és keverd össze, de vigyázz, ne legyen nagyon folyós, máz szerű legyen. Ha kihült a torta, csak akkor tedd rá, különben leolvad róla. A széleket díszítheted dióval vagy narancshéjjal.

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása