Te is unod már, hogy minden szülinapra, névnapra és más sátoros ünnepekre olyan nehezen találsz ajándékot? Ahelyett, hogy egy századik plüssállattal, vagy kölnivel állítanál be a legjobb barátnődhöz, serénykedj egy kicsit a konyhában. Ha megkóstolja ezeket a csodás szószokat és krémeket, új fejezet kezdődik majd a barátságotokban...
Te leszel ugyanis a legkreatívabb, legcukibb barát! Ki más kotyvasztana guacamolét – amelyhez vehetsz út közben egy zacskó tortilla chipset is? És ki alkotná meg a világ legfinomabb csatniját, ami szendvicsben, vagy épp a pár hete bemutatott indiai zöldséges szamószával is lenyűgöző? És akkor az édes kísértésről, a vaníliás narancslekvárról – amely mostantól mindannyitok kedvenc reggelije lesz – még nem is beszéltünk...
Vaníliás narancslekvár
Hozzávalók
- 3-4 szem narancs
- ½ kiló cukor
- 1 rúd valódi vanília
Elkészítés
1. A narancsokat mosd meg, vágd félbe, és magozd ki, majd karikázd fel őket vékonyan, és minden kört szelj 8 kis körcikkre.
2. Dobd őket nagy tűzön forrósodó láboskába, és amikor már sisteregi kezd, öntsd rá a cukrot.
3. Egy percre hagyd, hogy a cukros narancs finom karamell-ízbe öltözzön, majd kevergesd meg és vedd takaréklángra a tüzet.
4. Vágj egy hosszanti csíkot a vaníliarúdba, és dobd a lekvárba. Takard le a lábost egy fedővel, és 30-40 percen át rotyogtasd, időnként megkeverve.
5. Óvatosan kóstold meg, hogy megpuhult–e a narancs héja – ha nem, adj neki még 5-10 percet.
6. Még forrón öntsd tiszta befőttesüvegbe, és zárd le szorosan: így a vákuum sokáig frissen tartja majd.
Narancs lekvár update
Néhányan jeleztétek, hogy a narancs lekiben nem puhult meg a narancs héja, és az állaga is túl sűrű lett. Ha nagyon vastag héjú naranccsal dolgozol, szeletelés után főzd a gyümölcsöt egy órán át annyi lobogó vízben, amennyi éppen elfedi, és ha a főzési idő végére szinte elpárolog a víz, leszűrnöd sem kell. Nagyon fontos, hogy a narancsszeletek egészen vékonyak legyenek, a lekvárt pedig főzés közben takard le egy fedővel, hogy a gőz megpuhítssa a gyömölcs héját, és ne párologjon el a leve. Nem tisztáztuk a narancsok méretét sem, ezért a legjobb, ha nem ragaszkodsz görcsösen a mérleghez, és szemmértékre mész: nagyjából ugyanannyi cukrot szórj a lábosba, amennyi a narancsdarabkák mennyisége. Ha pedig takaréklángon, fedő alatt is túlságosan besűrűsödne, adj hozzá egy kis vizet, vagy - ahgy én szoktam - száraz pezsgőt.
Guacamole
Hozzávalók
- 4 szem puha avokádó
- 2 szem közepes paradicsom
- 1 citrom
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ fej hagyma
- Só, bors, szárított csili
Elkészítés
1. Vágd félbe az avokádókat, és a belsejüket kanalazd egy csinos kis tálba, majd nyomkodd szét villával, hogy pépes állagú legyen.
2. A paradicsomot és a hagymát vágd aprócska darabokra, és zutty bele a zöld pasztába!
3. Facsard rá a citrom levét, és ha van fokhagymanyomód, préseld rá a gerezdet. Ha nincs, akkor se pánikolj, vágd icipici darabokra, és dobd bele.
4. Hintsd meg sóval-borssal és egy kis csilivel, majd kutyuld össze, és kóstold meg, hogy kell–e még fűszerezni. Kész is vagyunk! A guacamole csak frissen az igazi, úgyhogy tálald azon nyomban.
Paradicsom csatni
Hozzávalók
- 1 fej hagyma
- Olívaolaj
- 5-6 nagy szem paradicsom
- ½ csésze cukor (a nádcukor a legjobb!)
- 1 dobókockányi friss gyömbér, vagy egy teáskanál gyömbérpor
- 1 csipetnyi szárított csili
- 3-4 evőkanál balzsamecet
Elkészítés
1. Vágd apró darabokra a hagymát, és pirítsd kis lábosban, olívaolajon addig, míg illatozni nem kezd.
2. Közben kockázd fel a paradicsomot kis falatnyi darabokra, és ha már nagyon sistereg a hagyma, öntsd a lábosba.
3. Anélkül, hogy összekevernéd, zuttyantsd rá a cukrot, és hagyd, hogy karamellizálódni kezdjen (de azért ne égesd oda).
4. Keverd meg a csatnit, és reszeld rá a friss gyömbért (vagy szórd rá a gyömbérport), majd kínáld meg egy kis csilivel.
5. Mérj a keverékbe 3-4 evőkanál balzsamecetet, keverd meg, és tedd takaréklángra.
6. Időnként megkeverve addig főzd, amíg lekvársűrűségű lesz. Ha túl híg, vedd magasabbra a lángot, ha túl sűrű, adhatsz hozzá néhány evőkanál fizet. Ennyi!
7. Ha ajándéknak szánod, vagy szeretnéd elrakni későbbre, forrón öntsd tiszta dunsztosüvegbe, és nyomd rá a fedőt erősen. A vákum „beszívja” majd az üveg tetejét, és sokkal tovább friss marad a csatnid.
|
|
Hozzászólások