Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

3 gyors finomság

2012.03.26. 11:57

Te is unod már, hogy minden szülinapra, névnapra és más sátoros ünnepekre olyan nehezen találsz ajándékot? Ahelyett, hogy egy századik plüssállattal, vagy kölnivel állítanál be a legjobb barátnődhöz, serénykedj egy kicsit a konyhában. Ha megkóstolja ezeket a csodás szószokat és krémeket, új fejezet kezdődik majd a barátságotokban...

Te leszel ugyanis a legkreatívabb, legcukibb barát! Ki más kotyvasztana guacamolét – amelyhez vehetsz út közben egy zacskó tortilla chipset is? És ki alkotná meg a világ legfinomabb csatniját, ami szendvicsben, vagy épp a pár hete bemutatott indiai zöldséges szamószával is lenyűgöző? És akkor az édes kísértésről, a vaníliás narancslekvárról – amely mostantól mindannyitok kedvenc reggelije lesz – még nem is beszéltünk...

Vaníliás narancslekvár

Hozzávalók

- 3-4 szem narancs
- ½ kiló cukor 
- 1 rúd valódi vanília 

Elkészítés

1. A narancsokat mosd meg, vágd félbe, és magozd ki, majd karikázd fel őket vékonyan, és minden kört szelj 8 kis körcikkre.
2. Dobd őket nagy tűzön forrósodó láboskába, és amikor már sisteregi kezd, öntsd rá a cukrot.
3. Egy percre hagyd, hogy a cukros narancs finom karamell-ízbe öltözzön, majd kevergesd meg és vedd takaréklángra a tüzet.
4. Vágj egy hosszanti csíkot a vaníliarúdba, és dobd a lekvárba. Takard le a lábost egy fedővel, és 30-40 percen át rotyogtasd, időnként megkeverve.
5. Óvatosan kóstold meg, hogy megpuhult–e a narancs héja – ha nem, adj neki még 5-10 percet.
6. Még forrón öntsd tiszta befőttesüvegbe, és zárd le szorosan: így a vákuum sokáig frissen tartja majd.

Narancs lekvár update

Néhányan jeleztétek, hogy a narancs lekiben nem puhult meg a narancs héja, és az állaga is túl sűrű lett.  Ha nagyon vastag héjú naranccsal dolgozol, szeletelés után főzd a gyümölcsöt egy órán át annyi lobogó vízben, amennyi éppen elfedi, és ha a főzési idő végére szinte elpárolog a víz, leszűrnöd sem kell.  Nagyon fontos, hogy a narancsszeletek egészen vékonyak legyenek, a lekvárt pedig főzés közben takard le egy fedővel, hogy a gőz megpuhítssa a gyömölcs héját, és ne párologjon el a leve. Nem tisztáztuk a narancsok méretét sem, ezért a legjobb, ha nem ragaszkodsz görcsösen a mérleghez, és szemmértékre mész: nagyjából ugyanannyi cukrot szórj a lábosba, amennyi a narancsdarabkák mennyisége. Ha pedig takaréklángon, fedő alatt is túlságosan besűrűsödne, adj hozzá egy kis vizet, vagy - ahgy én szoktam - száraz pezsgőt.

Guacamole

Hozzávalók

- 4 szem puha avokádó 
- 2 szem közepes paradicsom 
- 1 citrom 
- 1 gerezd fokhagyma 
- ½ fej hagyma 
- Só, bors, szárított csili

Elkészítés

1. Vágd félbe az avokádókat, és a belsejüket kanalazd egy csinos kis tálba, majd nyomkodd szét villával, hogy pépes állagú legyen. 
2. A paradicsomot és a hagymát vágd aprócska darabokra, és zutty bele a zöld pasztába! 
3. Facsard rá a citrom levét, és ha van fokhagymanyomód, préseld rá a gerezdet. Ha nincs, akkor se pánikolj, vágd icipici darabokra, és dobd bele. 
4. Hintsd meg sóval-borssal és egy kis csilivel, majd kutyuld össze, és kóstold meg, hogy kell–e még fűszerezni. Kész is vagyunk! A guacamole csak frissen az igazi, úgyhogy tálald azon nyomban.

Paradicsom csatni

Hozzávalók

- 1 fej hagyma 
- Olívaolaj 
- 5-6 nagy szem paradicsom 
- ½ csésze cukor (a nádcukor a legjobb!) 
- 1 dobókockányi friss gyömbér, vagy egy teáskanál gyömbérpor 
- 1 csipetnyi szárított csili 
- 3-4 evőkanál balzsamecet

Elkészítés

1. Vágd apró darabokra a hagymát, és pirítsd kis lábosban, olívaolajon addig, míg illatozni nem kezd. 
2. Közben kockázd fel a paradicsomot kis falatnyi darabokra, és ha már nagyon sistereg a hagyma, öntsd a lábosba. 
3. Anélkül, hogy összekevernéd, zuttyantsd rá a cukrot, és hagyd, hogy karamellizálódni kezdjen (de azért ne égesd oda). 
4. Keverd meg a csatnit, és reszeld rá a friss gyömbért (vagy szórd rá a gyömbérport), majd kínáld meg egy kis csilivel. 
5. Mérj a keverékbe 3-4 evőkanál balzsamecetet, keverd meg, és tedd takaréklángra.
6. Időnként megkeverve addig főzd, amíg lekvársűrűségű lesz. Ha túl híg, vedd magasabbra a lángot, ha túl sűrű, adhatsz hozzá néhány evőkanál fizet. Ennyi! 
7. Ha ajándéknak szánod, vagy szeretnéd elrakni későbbre, forrón öntsd tiszta dunsztosüvegbe, és nyomd rá a fedőt erősen. A vákum „beszívja” majd az üveg tetejét, és sokkal tovább friss marad a csatnid.

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása