Nyár van nyár, és a röpke lepke mellett mi is szeretnénk virágról virágra szállni, de mivel azt nem illik, inkább zöldségről gyümölcsre szállunk.
Amikor pár napja a Bezalel Művészeti Akadémia végzős divattervezőinek kiállítására utaztam három tucat újságíróval, a “kiránduló buszon” megakadt egy szemem egy srácon. Valahogy olyan pozitív kisugárzása volt. A divatbemutató során egymás mellé sodródtunk és kiderült: azon kívül, hogy egy magazin főszerkesztője, menő éttermeket tervez meg, tetőtől talpig. Ezt azt jelenti, hogy az enteriőrtől az étlapon át a vacsi közben szóló zenéig mindent ő álmodik meg, ám ami még ennél is izgalmasabb volt számomra: főz is. Ekkor pedig már értettem, miért is éreztem ezt az “instant” vonzalmat. Következő szerdán este Dror – mert hogy ez a neve az új kulinárisan érzékeny barátomnak - és én már úgy főzőcskéztünk együtt, mintha világ életünkben közös főzőshow-nk let volna. Miközben figyeltem, ahogy szakértő kezei elképesztő iramban és precizitással dolgoznak, egy-két kreatív receptet is kunyeráltam tőle. Íme a világ legdögösebb salátája, valami puccos étterem étlapjáról, egyenesen a te konyhádba.
Hozzávalók
- fél kiló friss füge
- egy csokor friss menta
- egy ujjbegynyi friss gyömbér
- egy lime
- balzsamecet
- méz, vagy agave szirup
- két marék friss, zsenge spenótlevél – a bébispenót a legjobb
- só és frissen őrölt feketebors
Legyen kéznél
- vágódeszka
- sajtreszelő
- egy csinos salátás tál
Rakjuk össze!
1. Alaposan moss meg mindent – na jó, a balzsamecetet nem kell.
2. Vágd negyedekre a fügét, és szórd őket a tálacskádba.
3. A mentáról tépkedd le a leveleket, nyesd őket apróra, és küldd őket a gyümölcsök után.
4. A spenótleveleket – ha nagyok – tépkedd cafatkákra, ha kicsik egyszerűen csak szórd a küblidbe.
5. Kapd magadhoz a reszelőt, és kapargászd rá a salira az egyik lime héjának felét, majd a friss gyömbért.
6. Egy csészébe önts úgy egy kis-felesnyi balzsamecetet, locsold bele a szirupot, és az ujjaiddal kiszűrve a magokat facsard bele a lime levét is. Kutyuld össze az öntetet, és zúdítsd a salátádra!
7. Most jöhet egy csipet só, és némi feketebors. A kezeiddel finoman emelgetve oszlasd el szépen az összetevőket. Azért nem javaslom, hogy kanállal keverd össze, mert a füge épp olyan törékeny, mint Hamupipőke üvegcipellője, vagy a Vengaboys karriere.
Elkészültél! Ugye milyen szexi? Próbáld ki a tibeti momo mellé, vagy fogyaszd magában könnyű vacsoraként. Ha nem kapsz fügét, próbáld ki eperrel, vagy őszibarackkal – mindkettővel isteni. És mivel mindig nagyon hálásak vagytok, amikor egy sokak álltal megvetett összetevőre alternatívát kínálok, most a spenót-gyűlölőkre is gondolok: használhattok ruccolát, vagy endívia salátát is.
|
|
Hozzászólások