Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Svéd húsgolyók

2012.09.11. 11:28

„Áruházi rádióóó. Tájékoztatunk, hogy nálunk már karácsony van, ebből az alkalomból éttermünkben megkóstolhatod a svéd húsgolyóink vega változatát. Most pedig vissza az ABBA-hoz - Happy new year, happy new year!"

meatballs.jpeg

Na erről a bejelentésről álmodozom már lassan négy éve, akárhányszor elugrom a svéd shopba egy kis glöggért, vagy a nagy kerek, fűszeres kenyérért, amit csak ősztől januárig árulnak. És nem vagyok ezzel egyedül: múlt héten kaptam egy üzenetet egy jó baráttól. „Csak azért írok, mert Hédi és a popcake után szabadon én is ajánlanék/kérnék egy receptet: a svéd húsgolyókét. Óriási fan vagyok - egy-egy új bútorkatalógust is úgy várok, mint te egy új Madonna albumot – és a húsgolyó az egyetlen étel, ami vegaként néha hiányzik.... : $.” Nos, nekem több se kellett: már-már svéd szakértelemmel kifejlesztettem az ízvilágában az eredetihez legközelebb álló, ám tökéletesen vegán receptet – mindenkinek, akik hosszú évek óta sóvárognak a feledhetetlen íz, élmény, mi több, esemény után. „Njuta av din måltid” - azaz... jó étvágyat!

Hozzávalók (24 golyóhoz)

A gombócokhoz

- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 szem gomba – mondjuk barna csiperke, de bármilyen megteszi
- 3 gerezd fokhagyma
- fél citrom reszelt héja
- 1 csésze zabpehely
- 1 csésze quinoa, kuszkusz, vagy bulgur (a quinoát azért támogatom, mert az egyik legmagasabb proteintartalmú gabona, és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz)
- 1 csésze őrölt dió vagy mandula
- 2 kanál lenmag, őrölve - a lenmag olyan a konyhában, mint a só: nélkölözhetetlen. Egyrészt mert gazdagabb omega 3-ban, mint bármelyik hal, ez pedig hangulat-stabilizáló, természetes antidepresszáns, másrészt pedig azért, mert bármilyen ételt gazdagabbá tesz anélkül, hogy elnehezítené azt. Bármelyik bio boltban beszerezheted.
- fűszerek: nádcukor, só, bors, őrölt kömény, fahéj
+ ha szereted, apróravágott petrezselyem
- 1 csésze olaj

A szószhoz

- 4 evőkanál tahini - szezámmag krém, amelynek áldásos tulajdonsága, hogy amihez hozzáadjuk, azt besűríti. Török vagy közel-keleti üzletekben, a Culinarisban, vagy bio boltokban találkozhatsz vele. Ha nem jusz hozzá, ne ess kétségbe
- 1 csésze szójatejszín, vagy növényi főzőkrém. - Szójatejet is használhatsz, de ez esetben adj hozzá a szószhoz és 1-2 kanál őrölt lenmagot a főzés szakaszában.
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál szójaszósz
- fél citrom leve
- 1 szem nagyobbacska sárgarépa
- 1 szem nagyobbacska alma
- 1 evőkanál (magos) mustár
- fűszerek: só, bors, szerencsendió, fahéj
- ja, és nem lenne az igazi áfonyalekvár nélkül!

Legyen kéznél

- egy keverőtál
- két serpenyő
- egy sajtreszelő
- éles kés
- tiszta konyharuha
- jó ha van turmixgéped, de ha nincs, sebaj

Svenska köttbullar i aktion! - ...azaz kezdjünk bele!

1. Forralj fel két csésze vizet, és amikor már lobog, add hozzá a quinoát, majd takaréklángon főzd addig, míg az összes víz el nem párolog, és a quinoa megpuhul – nagyjából ugyanúgy kell főzni, mint a rizst, csak kevesebb ideig.

2. A hagymát, gombát, foghagymát és petrezselymet vágd apróra, és olívaolajon, egy csipetnyi (nád)cukorral, folyamatosan kevergetve karamellizáld, majd adj hozzá egy csipet sót, borsot, őrölt köményt, és késhegynyi fahéjat. Ne égesd oda, de alaposan sütögesd meg az illatozó gombóc-alapot. Ha készen van, húzd le a tűzről.
3. A diót (vagy mandulát), lenmagot és a zabpelyhet daráld, őröld, vagy törd porrá, amennyire csak tudod, és a quinoával együtt öntsd a serpenyőbe, majd reszeld bele a fél citrom héját is. Keverd össze, és lassacskán adagolva csurgass bele kábé fél csésze vizet. A kezeddel gyurmázgasd, figyeld, hogy már összeáll–e a massza, de légy türelmes: a zabpehelynek kell pár perc, míg megszívja magát vízzel, és összetapasztja a „hús” golyókat. Csak annyi vized adj hozzá, amennyi feltétlenül szükséges, hogy stabilan összeálljon.
4. Formálj apró golyócskákat a masszából, és amelyikkel megvagy, azt tedd félre. Lögyböld el és töröld szárazra a serpenyődet.
5. Hevítsd fel az olajat, és ha már forró, helyezd bele a golyócskákat, majd vigyázva őket, minden oldalon süsd őket aranybarnára – legalább két körben. Kanállal óvatosan forgasd őket, amikor az egyik oldal már megsült, nehogy szétessenek. A kész golyóbisokat tedd egy tányérra, és takard le őket tiszta konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
6. Most jön a szószkészítés: egy kis keverőtálba kanalazz 4 evőkanál tahinit, sózd, borsozd meg, löttyints bele egy kis olíva olajat, adj hozzá egy csipetnyi fahéjat, és egy egészen kicsi szerecsendiót. Most jöhet bele egy kanálka mustár, egy kis lötyi szójaszósz, és egy kis balzsamecet. Mindezt öntsd fel egy csésze szójatejjel, és kiskanállal kevergesd addig, míg tiszta, fényes, krémleves-állagú szószt nem kapsz.
7. Ismét mosd ki és szárítsd meg a serpenyődet, önts bele egy kis olíva olajat, tedd a tűzre, majd ha már forró, a reszelő kislukú oldalán reszeld bele a meghámozott almát és sárgarépát. Állandóan kevergetve, közepes lángon pirítsd, majd ha már nem sistereg, öntsd hozzá a tahinis-szójatejes „levest”, keverd meg alaposan, vedd takaréklángra, és fedővel takarva főzd újabb 4-5 percen át. Ha kezdene túlságosan besűrűsödni, mindig adj hozzá egy kis vizet. A szósz akkor van kész, amikor a narancsszín sárgarépareszelék nem kandikál ki a szószból, hanem szépen összefőtt vele. Ha már nem főzöd tovább, facsard bele a fél citrom levét is. Könnyen lehet, hogy még tálalás előtt hígítanod kell rajta egy kicsit – bevallom, én ilyenkor nem feltétlen vizet használok, hanem egy kis fehérbort.
8. Készen is vagyunk! A golyócskákat helyezd nagy fehér tányérokra, igazságosan oszd el rajtuk a szószt, kanalazz mellé egy kis áfonyalekvárt (bár szilvával is isteni). Kínálhatod egy kis sóval és snidlinggel megszórt szimpla főtt krumpli, vagy épp zelleres krumplipüré oldalán, vagy egy adag kevéske olíva olajjal, sóval és frissen őrölt borssal megkínált főtt szélesmetélt tetején.

Tálalási tipp: Tanuld meg Ulla Inga tor Hansen Benson Yansen Tallen Hallen Svaden Swanson – azaz Uma Thurman – táncát a Producerek című musicalfilmből, és dalolás közben büszkén helyezd a Jokk Mokk asztalra a vega húsgolyókat: „Ámid van, azt mütasd!”

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása