Unod már, hogy folyton rizs vagy krumpli a köret, és akárhogy is próbálod feldobni a szokásos fogásokat, valami izgalmasabbra vágysz? Én is így voltam ezzel, amikor a napokban elhatároztam: a híres-neves csilim mellé kuszkusz golyókat tálalok fel....
A kuszkusz egyébként is a világ legcsodálatosabb találmánya, hiszen annyi vele a dolgod, hogy felforralsz kétszer annyi vizet, mint amennyi kuszkuszod van, ha bugyog, ráborítod a szemecskékre, lefeded, és öt percre állni hagyod. Ezután a te kreatív fantáziádra van bízva, hogy mivel dúsítod – a só és a bors alap, de mehet bele mazsola vagy aszalt áfonya, petrezselyem, vagy újhagyma, szárított paradicsom, vagy gomba... amit csak szeretnél. (Na jó, azért flittereket vagy gumicukrot ne dobálj bele.)
A hozzávalók
- 4 csésze kuszkusz
- 1 rúd póréhagyma
- 3 szál angolzeller
- 2 marok dió
- 1 cukkíni
- 1 csésze kókuszreszelék
Legyen kéznél
- Egy kis lábos
- Egy sajtreszelő
- Egy éles kés
- Egy tálca
Uccu neki!
1. Forralj fel kb másfélszer annyi vizet, mint amennyi kuszkuszod van, sózd és borsozd, majd ha már lobog, zuttyantsd bele a kuszkuszt, vedd le a tűzről, és fedd le, hogy szépen megduzzadjon.
2. Aprítsd picike darabokra a póréhagymát és a zellert, majd hámozd meg a cukkínit, és a reszelő nagyobb lukú oldalán reszeld le.
3. Szórd a tálcára a diót és egy bögre oldalával hengergetve törd apróra.
4. Ha a kuszkusz megduzzadt, és már nem elviselhetetlenül forró, szórd bele a lábosba a zöldségeket és a diót, és keverd össze alaposan egy villával.
5. A tálcát hintsd meg kókuszreszelékkel, és kezdj a kezecskéddel kókuszgolyó nagyságú gömböket gyúrni a kuszkuszból. Amelyek már készen vannak, azokat hempergesd meg a kókuszban.
6. Készen is vagy! A kész golyóbisokat rendezd piramis formába egy nagy tányéron, és kínáld az indiai lencsefőzelék, a csili, vagy épp a póréhagymás krumplileves mellé.
Tálalási tipp: Teszteld le az asztaltársaságot, hogy ki tudja egy levegővételre a legtöbbször kimondani baki nélkül: „kuszkuszgolyó kókuszkabátban”. Az én átlagom öt, a rekordom pedig kilenc... főzésben jobb vagyok, mint nyelvtörésben!
|
|
Hozzászólások