Történelmi pillanat érkezett el a 10 perc kavarás rovat életében: most először vendégszakácsot mutatok be neked. Hémangi Dévi Dászi éveken át élt a magyarországi Krisna-völgyben, ahol biokertekben termelt friss zöldségek és gyümölcsök csábítják a főzés szerelmeseit. Mostanság Budapesten lakik, és szakácskönyvírás mellett főzőtanfolyamokat is vezet.
Mikor beleolvastam Hémangi új könyvébe, hamar világossá vált: az "Ízek, Imák, India" jóval több, mint egyszerű receptgyűjtemény. A csodálatos vegetáriánus ételek elkészítése közben Hémangi történetein keresztül körbeutazhatjuk a mesés kelet titokzatos tájait, és belekóstolhatunk mindannyiunk legfontosabb táplálékába, a spiritualitásba is. Ahogy ő írja: „Számomra a főzés a múlt, a jelen és a jövő. Egy mély meditáció, szeretetnyelvünk kifejezése. Különösen igaz ez az indiai konyhára, ahol a sistergő olajban piruló fűszerek felcsapó illata, az ínycsiklandozó ételek látványa, a szín- és ízkavalkád rabul ejtik érzékszerveimet, fogva tartják az elmémet, és elrepítenek egy másik világba, túl az idő és a tér horizontjain..." És mivel én is hiszek benne, hogy a finom étel olyan, mint a boldogság: csak akkor az igazi, ha megoszthatjuk valakivel, akit szeretünk, kapva kaptam az alkalmon, hogy veled is megosszam Hémangi egyik recepjét – kicsit kristófosított változatban.
Malai Kofta - Indiai zöldséggombóc paradicsomos kesudiószószban
Hozzávalók
A gombóchoz:
- 1 szem krumpli
- 1 szál sárgarépa
- 5 deka tofu
- 2 kávéskanál só
- 10 dkg csicseriborsóliszt vagy sárgaborsóliszt
- 1 marék mazsola
- 2 evőkanál reszelt friss gyömbér
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- fél kávéskanál chilipor
- olaj a sütéshez
A szószhoz:
- 2 evőkanál olaj
- 2 kávéskanál őrölt koriander
- 2 kávéskanál őrölt római kömény
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kg paradicsom
- 2 dl tejszín
- 2 marék kesudió
- 2 kávéskanál só
- 1 evőkanál cukor
1. Első lépésként a paradicsomszószt készítjük el. Fogj egy reszelőt, s a legnagyobb lyukas részén (ahol almát is reszelünk) reszeld le a paradicsomokat. Első hallásra ez talán furcsa lehet, de Hémangi szuper módszerének köszönhetően néhány másodperc múlva a püré a tálban lesz, a paradicsom héja pedig egészben a kezedben.
2. Kapj elő egy lábost, és két evőkanál olajon pirítsd meg a fűszereket: az őrölt római köményt és az őrölt koriandert és a kurkumát, majd küldd utána a paradicsomot. Alacsony lángon sercegtesd, időnként megkevergetve.
3. A tejszínt, vagy szójatejszínt öntsd a turmixgépedbe a kesudióval, és addig berregtesd, míg folyékony masszát nem kapsz. Ekkor öntsd fel vele a szósz, és ha felforrt, kislángon rotyogtasd, míg besűrűsödik.
4. A kofta-golyók elkészítséhez a reszelő kislyukú oldalát használd: vakargászd egy tálba a krumplit, répát és tofut, majd add a keverékhez a csicseriborsólisztet, a mazsolát, a gyömbért, a fokhagymát, a csilit, és egy kávéskanál sót. Alaposan dolgozd össze a masszát, hogy formálható legyen, mint a Play Doh. Ha nem elég szottyos, adj hozzá pár csepp vizet.
5. Egy serpenyőben forrosíts fel egy kis olajat, és a keverékből formázz kicsi – úgy dióméretű – golyókat, majd tedd őket a forró olajba jazuzzizni. Amikor aranybarnák, óvatosan emeld ki, és tedd őket egy szalvétával kibélelt kistányérra – ez szépen beissza majd a felesleges olajat.
6. Ha a kesudiós-paradicsomos szósz már sűrű, sózd és cukrozd meg kicsit, majd egyenként hemperesd meg benne a koftákat, és tálald forrón, rizzsel, salátával, vagy akár simán csak kenyérrel. Ap kā khānā svādiṣṭa ho... azaz jóétvágyat, hindi nyelven. (Ha azt hiszed, kimondani nehéz, próbáld meg kiolvasni... आप का खाना स्वादिष्ट हो)
|
|
Hozzászólások