Ennek a padlizsánnak olyan komoly sikersztorija van, hogy Hannah Montana elbújhat mögötte. Úgy kezdődött, hogy a Pannónia utcai Punjab Tandoori indiai étteremben beleszerettünk a kedvesemmel, és egy idő után gyakorlatilag emiatt jártunk vissza Budapestre. Na jó, a barátok és a család miatt is, de a legjobb kombinálni a kettőt: indiai lakoma a szeretteinkkel!
Mivel gyorsan és könnyen elkészíthető, nem kell bele semmiféle extra cucc, és elképesztően finom, viszonylag gyakran készítem. A barátok egymás után zúgtak bele a mély, dús, aromás, kényeztetően gazdag ízbe, így nem is volt kérdés, hogy amikor virtuális barátságunkat végre személyes találkozásra vátottuk Mautner Zsófival, ezt a padlizsánt (is) felsorakoztattam a vacsoraasztalon. Hazudnék, ha azt mondanám, nem volt bennem izgalom, hogy mit szól majd a főztömhöz, de amint megérkezett, el is felejtettem a kételyeimet. Annyira egy húron pendültünk, hogy biztos voltam benne: az íz-ízlésünk sem lehet nagyon más. Azóta Zsófi a Chili es Vanília Facebook oldalon is megosztotta a vacsin készült fotókat, http://www.facebook.com/chiliesvanilia ,és legnagyobb örömömre rengetegen követelték a recepteket. Ezt most nekik küldöm szeretettel, és persze mindenkinek, aki odavan az indiai ízekért. Ha nincs kedved lacafacázni a körettel, sima rizzsel is isteni – de ha a forró vízbe néhány szegfűszeget, babérlevelet és egy kadramonmagot is beledobsz, és tálalás előtt összekevered egy marék friss, aprított mentával, még a megvilágosodás kapui is megnyílnak előtted evés közben.
Hozzávalók
- 2 fej hagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 ujjnyi friss gyömbér, apróra vágva
- 1 nagyobb padlizsán
- 1 csésze sérgaborsó, vagy vöröslencse
- 1 kanál napon szárított paradicsom aszta, vagy paradicsomsürítmény
- Fűszerek: só, bors, őrölt koriandermag, őrölt római kömény, őrölt kurkuma, szárított csili pehely
- friss korianderzöld
- 1 kanál datolyaméz, vagy nádcukor, de ha nincs más, sima cukor is megteszi
- Olívaolaj
- 1 konzerv kókusztej
Elkészítés
1. Az égetett padlizsán elkészítésének csínyját-bínját már megtanítottam neked, de sebtiben vegyük át újra. Szimplán egy rácsra helyezve tedd a padlizsánt héjastul a nyílt tűz fölé, a főzőlapod egyik közepes lángján. A padlizsánnak minden oldalán szinte szénné kell égnie kívülről. Ez azt jelenti, hogy legalább 4 percen át perzseld mindenütt, és mindig forgass rajta, ha már nagyon ég. Összesen kb 15 percre lesz szükséged. Közben szörcsög, mint Sigourney Weaver és az Alien királynő gyermeke a Feltámad a halálban, de ne aggódj, nem fog bántani. Amikor már abszolút megpuhult, vedd le a tűzről, és tedd félre, amíg érinthető állapotba kerül. Vágd le a csücskeit, ez után pedig kezd el finoman lehámozni róla az égett hájat. Ha maradtak rajta kis fekete szöszök, öblítsd le.
2. Löttyints egy Barbie-lavórnyi olívaolajat a serpenyődbe, és miközben forrósodik, hajigáld bele a fűszereket egymás után. Kurkumából mehet egy púpos kanál, a többivel csak óvatosan, kanálhegyenként adagolva.
3. Amikor már sistereg, mint Donatella Versace a napon, add hozzá a fokhagymát, a hagymát, és állandó kevergetés mellett párold üvegesre. Amikor már majdnem teljesen puha, kotord félre, és küldj a serpenyő közepére egy fél kiskanálnyi cukrot, vagy datolyamézet. Hagyd, hogy szépen bebarnuljon, majdhogynem odakapjon, majd sebesen kotord vissza a hagymát, és alaposan keverd meg.
4. Most jöhet a sárgaborsó, vagy vöröslencse. Esetleg mindkettő. Én sárgaborsóval szeretem jobban, mert gyermekkorom kedvence, és egyébként is rajongok a sárga színért (szinte minden étel, amit főzök, a sárga valamelyik árnyalatában pompázik). A vöröslencse viszont gyorsabban megvan, ez nagy előnye. Szóval szórd a serpenyőbe, kevergesd-kavargasd, majd öntsd fel 3 csésze vízzel. Forrald fel, majd közepes lángon, fedővel letakarva, időnként megkevergetve hagyd puhulni a lencsikéket.
5. Addig is fókuszáljunk a padlizsánra, mert megérdemli. Helyezd egy mélyebb műanyagtálba, dobj hozzá az összes fűszerből, kanalazd bele a paradicsomot, öntsd hozzá a kókusztej felét, majd a botmixereddel pépesítsd.
6. Ha megpuhult a lencse, keverd bele a padlizsánpürét, öntsd hozzá a maradék kókusztejet, és főzd még öt percen át, amíg kicsit besűrűsödik. Kóstold meg, és ha nagyon bollywood hangulatban vagy, fűszerezd még egy kicsit. A fent felsoroltak mellett illik hozzá a szerecsendió és a sáfrány is (tényleg csak egy fél csipet). Utolsó feladatod, hogy még egyszer merülj el a botmixereddel az indiai csodában. A kész fogást önállóan, korianderzölddel megszórva is tálalhatod, de rakhatsz bele kis olívaolajon, sóval-borssal és füstölt paprikával birított tofu kockákat, vagy akár főtt édesburgonyát is.
|
|
Hozzászólások