Ugye te is ismered a „Nincs Itthon Kenyér” (becenevén NIK) nevű szörnyeteget? Ő az, aki épp olyankor támad rád, amikor a legjobban vágyakozol egy avokádós szendvicsre, vagy amikor felugranak hozzád a szüleid, és anyukád random megkérdezi, hogy „Nincs valami kis szimpla kajád?”
Most megtanítalak, hogyan győzheted le ezt az ádáz rémet kevesebb, mint fél óra alatt: olyan kenyeret rittyentesz majd dagasztás, élesztő, sőt sütő nélkül, hogy a NIK-szörny soha többé nem mer majd visszamerészkedni a konyhádba. A receptet kedvedre variálhatod – mi gyakran adunk hozzá zabpelyhet, őrölt lenmagot, vagy épp apróra vágott diót és olívabogyót. Kísérletezd ki a saját, kedvenc szódakenyeredet, és csak a hozzád legközelebb állókat avasd be a titokba – így születnek a generációkat túlélő családi receptek.
Hozzávalók
- 2 ½ csésze liszt – Szabadon kísérletezhetsz rozs, vagy teljes kiőrlésű liszttel, de a kenyered annál könnyebb és levegősebb lesz, minél több benne a fehér liszt. Én másfél csésze finomlisztet keverek fél csésze teljes kiőrlésű, és fél csésze rozsliszttel.
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2-3 löttyintésnyi olívaolaj
- 1 csésze szójatej, tej, kefír, vagy író
Legyen kéznél
- egy nagyobb keverőedény
- egy egyenes falú kislábos
- egy nagyobb vágódeszka
Essünk neki!
1. A lisztet, a sót és a szódabikarbónát szórd a nagy keverőtálba és kutyuld össze.
2. A tejbe löttyintsd bele az olajat, keverd össze, és add a liszthez. Ahogy sűrűsödni, és dagadni kezd, látni fogod, mennyi folyadékra van még szükség, hogy nagyjából muffin-tészta állagú kulimászt kapj. Fokozatosan, lassan adagold hozzá a vizet, és óvatosan, a tésztát emelgetve keverd, hogy ne zavard meg „felfújódás” közben.
3. A láboskádat olajozd meg alaposan, majd öntsd bele a masszát, egyengesd el szépen, és közepes lángon, fedővel takarva főzd-süsd tíz percen át. Miután lekapod róla a sityakot, süsd még öt percen át – ekkorra látni fogod, hogy a tészta teteje buborékos lesz, a kenyér pereme pedig pirulni kezd.
4. Jön a cirkuszi mutatvány! Picit tapogasd meg a tetejét egy kanállal – ha már ne folyékony, határozott mozdulattal fordítsd a lábost a fülénél fogva egy vágódeszkára, és konyharuhával felemelve huppantsd vissza a lábosba, ezúttal úgy, hogy a teteje legyen alul.
5. Alacsony lángon süsd újabb öt percen.
6. Rácsra borítva hagyd hűlni tíz percen át, ez után pedig azt teheted vele, amit a fantáziád diktál: felszeletelheted hosszanti irányba, vagy sugár irányba, mintha torta szeleteket, vagy pizzát vágnál. Mi buci helyett is szoktuk sütni, amikor vega burgert készítünk – ilyenkor egyszerűen négy részre osztjuk, a negyedeket pedig vízszintesen ketté vágjuk, mintha csak egy zsemlét vágnánk félbe.
|
|
Hozzászólások