Tudom, tudom, ez kábé úgy hangzik, mint a tejmentes sajt (pedig amúgy olyan is van, majd egyszer megosztom veletek), ám mivel rengetegen vannak, akik ilyen-olyan okoknál fogva nem szívesen esznek tojást (mint koleszterin parák, állatjogi ügyek) a rántottát viszont igen, úgy hiszem, ez egy igazán forradalmi recept.
Mert hiszen mi más hozhatná vissza belénk az életet egy átmulatott éjszaka után, mint egy tál habos omlett? Ezzel a vegán változattal nem csak hogy kiütheted a másnaposságot, de még extra tápanyaghoz is juthatsz – hiszen jóval több, és jóval egészségesebb (növényi) fehérje van benne, mint a klasszikus rántottában.
Hozzávalók (egy serpenyőhöz, kb 2 főre)
- 50 dkg (azaz úgy fél kocka) tofu
- 10 dkg kesudió porrá őrölve, vagy mozsárban apróra törve
- 5 evőkanál csicseriborsó liszt
- só, bors
- olívaolaj
- pár csipetnyi pirospaprika por
- bármi, amit a hagyomány omlettbe bele szoktál hajigálni (apróra vágott újhagyma, gomba, paprika, zöldfűszerek)
Essünk neki!
1. Egy keverőtál felett törd a kezeddel egészen apróra, túrószerűvé a tofut, és szórd bele a porrá őrölt kesudiót, a csicseriborsólisztet, és sót-borsot kedved szerint, és löttyints rá egy kis olívaolajat is.
2. Egy pohárból kezdj el vizet önteni a kutyulékra, és állandóan kevergetve addig hígítsd, amíg el nem éri a nyers omlett állagát. Ha még gazdagabb, és még fehérjedúsabb omlettet szeretnél, használhatsz cukrozatlan szójatejet is.
3. Egy serpenyőbe önts pár kanálnyi olíva olajat, majd ha már forró, dobáld bele a kedvenc zöldségeidet: a hagyma, paprika és gomba a legcsodálatosabbak. Pirítsd őket, amíg illatozni nem kezdenek, majd öntsd nyakon a sistergő zöldségeket az omlett-keverékkel.
4. Takard le a serpenyőt egy fedővel, vagy tányérral, és közepes lángon sütögesd 2 és fél percig. Ez után kapd le a fedőt, és csekkold, milyen paszban van – ha még nem sült össze rendesen, adj neki újabb fél percet, ha a széle már kezd odakapni, vedd lejjebb a láng erejét... tudod, ahogy egy átlagos omlettel is szoktad.
5. Óvatosan lazítsd fel a széleken, majd egy lapos kiszedőkanállal csúsztasd a tányérodra, és szórd meg a tetejét pirispaprikával, vagy friss zöldfűszerekkel.
6. Már tálalhatod is – frissen facsart narancslével, egy karéj kenyérkével, olívabogyóval, és friss zöldsalátával királyi reggeli. Vagy ebéd. Vagy vacsora. Vagy éjféli snack...
|
|
Hozzászólások