Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Szupergyors pizza karamellizált paradicsommal

2012.09.11. 09:30

Pizzát sütni és pizzát rendelni nagyjából olyan távol áll egymástól, mint elolvasni a Rómeó és Júliát, vagy megnézni a Leonardo DiCapriós, hollywoodi feldolgozást.

pizza2.jpeg

Ennek a változatnak az elkészítésében ráadásul a pizzát alantas, hizlaló fogássá alacsonyító bűntársak nem vesznek részt: nincs benne sem zsíros hús, sem nehéz sajt, és a tészta vastagsága sem vetekszik a Harry Potter hetedik kötetének gerincével. Ha pedig most arra hivatkozva kapnál a postaládádba gyömöszölt szórólap után, hogy „kinek van ideje erre", elárulom: ez a pizza - ellentétben a hagyományos változattal – élesztő helyett sütőporral készül, így nincs szüksége kelési időre. Ez pedig azt jelenti, hogy hamarabb lesz gőzölgő, frissen sült házi pizza az asztalodon, mintha a netpincérről rendelnél. Az illat pedig... hmmm!

A tésztához

- 2 csésze liszt (én kétfélét használok: az egyik fehér, a másik teljes kiőrlésű)
- fél mokkás kanál sütőpor
- olívaolaj
- 1 dl sör
- só és bors
- szárított, vagy friss oregánó
- 1 csipet nádcukor

A pizza szószhoz

- 1-2 csipet nádcukor
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 szem paradicsom (vagy 3 szem paradicsom és egy kis konzerv sürített paradicsom)
- friss bazsalikom cafatokra tépkedve

Feltétnek

- rengeteg színes, illatos, friss zöldség – az én kedvenceim a cukkíni, padlizsán, friss spenótlevél, újhagyma, de tehetsz rá konzerv articsóka szívet, és spárgát is.

1. Előmelegítem a sütőt 200 fokra. A liszteket és a sütőport egy nagy tálba szórom, majd meghintem egy csipetnyi nádcukorral és az oregánóval. Egy két decis poharat félig felöntök sörrel, félig olívával, a folyadékot megsózom és megborsozom, majd a lisztes keverékbe zuttyantom, és két kézzel gyúrni kezdem a tésztát. Ha túl ragadós, kicsit még lisztezem, ha pedig túlságosan morzsolódik, lazítok rajta még egy kis sörrel. Akkor tökéletes, ha kissé széthúzva nem szakad el, hanem nyúlik, mint a rágógumi.
Korongot formázok a pizzatésztámból, és a lisztezett asztalra csapom – ez olyan jó érzés, levezeti az egész napos feszültséget, és nem olyan kártékony, mint a mobiltelefon falhoz vágása. Én nem sodrófát használok, hanem a tenyeremmel lapogatom a cipócskát, míg egyenletes nem lesz, majd a széleinél fogva feszítem nagyjából szabályos körré. Sütőpapírral kibérelt tepsibe csúsztatom, és 2-3 percig sütöm, épp csak annyira, hogy kissé megszilárduljon.
3. Közben egy serpenyőbe beleszórok egy kis nádcukrot, és karamellizálni kezdem az apró kristályokat. Míg olvadoznak, a fokhagymát péppé zúzom, a paradicsomokat induri-pinduri kockákra vágom, az oregánót cafatkákra tépkedem, és mindezt olívaolajjal összekutyulom. Kanalanként a barnuló karamellhez adagolom, és rotyogtatom kicsit, majd mikor érzem, hogy a fokhagyma illatozni kezd, leveszem a tűzről. (Bevallom, néha használok sürített paradicsomot is, mert imádom azt a sűrű, intenzív, kissé természetellenes ízt, de ha egy olasz ezt meghallaná, valószínűleg totál „pervertito"-nak tartana.)
4. A pizzát kikapom a sütőből, alaposan megpakolom a szósszal, és – itt kezdődik a dolog kreatív része – bármivel, amit megkívánok. Vékonyra szeletelt cukkini és padlizsán, vöröshagyma karikák, gomba szeletkék, konzerv-articsóka, fekete olívabogyó, esetleg kapribogyesz... bármi, amit találok a konyhában, a pizzasütés áldozata lehet. A zöldségszeletelésnél krumplihámozót használok, hogy igazán vékony szeleteket kapjak, hiszen alig negyed órájuk lesz megpuhulni a forró sütőben. Tíz perc után már csekkold az ablakon kívülről, hogy pirul–e a széle. Az utolsó három percre nyomd fel a hőmérsékletet maximumra, és akkor kapd ki a sütőből, ha már itt-ott kicsit megkapta a szélét a kánikula.
5. Én nem teszek rá sajtot, mert mi vegánok vagyunk, de szerintem nem is hiányzik róla. A mozzarella, vagy a parmezán karakteres íze „átvenné a hatalmat", és nem érezhetnénk az édes zöldségek, részegítő, ropogós tészta, és a paradicsomszósz enyhén égetett aromájának tökéletes harmóniáját. A friss bazsalikom, és még egy kis olívaolaj viszont marhajól áll neki!

pizza4.jpeg

Cosmo-tipp: Ha a vastagabb, amerikai stílusú pizzát preferálod, vagy a fesztivál-szezon alatt kenyér „tökipompos" lángos függő lettél, tegyél a tésztába egy picivel több sütőport, és ne nyújtsd fél centinér vékonyabbra. Ebben az esetben néhány perccel hosszabban kell várnod a vacsira, de hidd el: megéri.

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása