Tökéletes last minute édesség, ha a vacsi után valami laza desszertre vágysz, vagy ha közvetlen elalvás előtt már megint manipulálni kezdi az agyadat süti-szörny…
Használd nyugodtan a fehér- és étcsokoládé morzsát vegyesen! Minek választani, ha mindkettőt megkaphatod, nem?
Ezt a finomságot percek alatt elkészítheted, és mire elöblíted a keverőtálat (vagy lejtesz egy laza táncot a konyhában az „I Want Candy“-re), már ki is sültek a kívül ropogós, belül olvadós finomságok.
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt
- ½ zacskó sütőpor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csésze durva nádcukor
- 1 tábla étcsokoládé – minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb
- 1 löttyintésnyi vanília esszencia
- 1/3 csésze olaj (bármilyen tiszta, jó minőségű, szagtalan olaj megteszi)
- ¼ csésze víz
Legyen kéznél:
- egy nagy és egy kisebb keverőtál
- fakanál
- vágódeszka
- egy nagy, éles kés, vagy konyhai olló a csokidaraboláshoz
- egy evőkanál a tészta adagolásához
- egy nagy tepsi, sütőpapírral bélelve
Uccu neki:
1. Melegítsd elő a sütődet 190 fokra.
2. A nagy keverőtálban kutyuld össze a lisztet, sütőport, fahéjt, és a cukrot.
3. Egy vágódeszkán darabold fel a csokoládét mazsolányi morzsákra, majd szórd bele a lisztes keverékbe, és forgasd össze a száraz összetevőket egy fakanállal.
4. Csurgasd az olajat a kis tálba, löttyintsd bele a vaníliát és a vizet, majd kutyuld össze a nedves összetevőket is.
5. Öntsd az olajos folyadékot a lisztes cuccra, és a fakanállal kevergetve varázsold egységes masszává. Ha túl szilárd, adj hozzá még egy kis vizet. Akkor jó, ha az evőkanalat belemártva, majd azt kiemelve nem csurog le, hanem tapad, mint a krumplipüré.
6. Sorakoztass fel egy-egy evőkanálnyi tésztahalmot a tepsin, de úgy, hogy hagyj ki 3-4 cm távolságot a kulimász-dombocskák között: nagykorukra ugyanis megduzzadnak, és hajlamosak összetapadni. A kanalad púpos felével lapogasd el kicsit a halmokat. Ha csinos, szabályos sütikre hajtasz, a tenyereddel diócska-nagyságú golyókat is gyúrhatsz.
7. Csúsztasd a sütőbe a tepsit, és 11 percen át napoztasd őket a forró sütőben anélkül, hogy kinyitnád az ajtaját.
8. Kapd ki a tepsit egy konyharuhával, és hagyd békén a sütiket legalább tíz percre. Bár még puhának tűnnek, belül még mindig sülnek, és mire kihűlnek, rendesen megszilárdulnak. Eszedbe ne jusson visszaküldeni őket a sütőbe, ha csak nem akarsz kőkemény harci-puffancsokat felszolgálni, mint Lucy Liu a Charlie Angyalaiban!
9. Ha kihűltek, pakold őket a polc tetején árválkodó tálba, amelyet évekkel ezelőtt vettél, hogy „majd ha egyszer megtanulok sütni, ezen fogom felszolgálni az ínyencségeket.“. Nem maradt más hátra, mint Bree Van De Kamp módjára, majdnem-hihető álszerénységgel fogadni a bókokat… és persze egy csésze erős eszpresszó mellé elropogtatni néhányat a kreációdból.
A recept a Cosmopolitan.hu oldalon jelent meg.
|
|
Hozzászólások