Újabb titkos családi receptet osztok meg veled, de ezúttal lopott tollakkal ékeskedem. Ez a klasszikus indiai fogás ugyanis a kedvesem, Matan specialitása. Olyan pompásan készíti, hogy még bangladeshi, szintén konyhatündér barátnénk is képes könyörögni érte, amikor pedig elfogy, az bizony felér egy tragédiával.
Óriási szívességet teszel magadnak, ha előre felkockázod a krumplit és felvágod a karfiolt – így gyorsabban és hatékonyabban dolgozol majd, mint Stahl Juci és Julia Child együttvéve. A krumplikat nagyjából másfél-két centis kockákra vágd, a karfiolt pedig nagyobbacska rózsákra szedd, különben felismerhetetlenné főnek.
Hozzávalók
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 baromi nagy, két közepes, vagy három kicsi krumpli
- szemmértékre lődd be: nagyjából ugyanennyi karfiol
- egy nagy hagyma
- fűszerek: só, bors, babérlevél, koriandermag, kömény, kurkuma, pirospaprika, gyömbér
Legyen kéznél
- egy éles kés
- egy nagy lábos (fedővel)
Hajrá!
1. Izzítsd fel a tüzet, fogj egy nagy kövér hagymát (vagy két átlagosat), darabold őket apróra, és süsd őket illatosra forró olívaolajban. Közben dobj rájuk két babérlevelet, sózd és borsozd, majd hajtsd bele egy evőkanálnyi mozsárban megőrölt koriandermagot.
2. Amikor már serceg és sistereg, add hozzá a kockákra vágott krumplit, állandóan kevergetve, nehogy odaégjen.
3. Most jön a fűszerezés: mehet bele kömény, kurkuma, pirospaprika és gyömbér. Egy lapos evőkanálnyi mindegyikből éppen megteszi. (Ha friss gyömbért használsz, egy újhegynyit reszelj le.)
4. Adj hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje a krumplicskákat, forrald fel, és főzd őket addig, majdnem teljesen megpuhultak.
5. Most beleugorhatnak a karfiol rózsák is, forrald fel ismét, majd mérsékeld a tüzet, és dobj rá egy fedőt a lábosra. Főzd 15 percen át – az utolsó pár percre leveheted a fedőt, hogy lásd, hogy alakul az indiai lakoma. Óvatosan kevergesd, nehogy szét essen a karfiol!
6. Kész is vagy. Zárd el a tűzhelyet, és hagyd, hogy az aloo ghobi tíz percen át üldögéljen a fazékban, és gondolkodjon az élet nagy dolgain. Na jó, igazából csak azért, hogy kihűljön, és az ízek még inkább összeérjenek.
7. Tálald rizzsel, vagy a múlthéten megtanult malawah-val, az indiaiak ugyanis egy nagyon hasonló kenyérféleséget készítenek mellé, amelyet parathának hivnak, és olyan finom, hogy egy mumbai-i VIP-party bollywoodi flmsztárjának érzed majd magad tőle.
Cosmo-tipp: Ha posh kedvedben vagy, a víz egy részét helyettesítsd kókusztejjel.
|
|
Hozzászólások