Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Quiche a Született feleségekből

2012.05.24. 20:49

Most, hogy Bree Van de Kamp és a Lila akác köz többi lakója örökre búcsút intettek, ideje nekünk gondoskodni róla, hogy a Született feleségek vörös konyhatündére bevonuljon a halhatatlan szakácsnők képzeletbeli csarnokába. Bree ugyanis – még ha nem is valódi személy – legalább olyan fontos gasztro-történelmi személyiség, mint Julia Child.

bree01.jpeg

Számomra Bree kreációi a konyhában legalább olyan izgalmasak voltak, mint az, hogy épp milyen szennyes kis titkot rejteget. Emlékszem a citromos meringue tortára, az ananászos fejjel-lefelé tortára, a csodálatos ajándékba adott muffinokra („A kosárkára szükségem lesz.”), és – az én személyes kedvencemre – a mini quiche-re is. Éppen ezért, amikor a napokban a sorozat utolsó, két órás maratoni epizódját élveztük a barátaimmal, kizárólag Bree-féle csodákból készítettünk büféasztalt... ahol a legnagyobb sikert ezek az egyszerre ropogós és krémes finomságok aratták!

Hozzávalók (12 darabhoz)

- 3 csésze liszt
- pár csepp ecet
- ½ csésze olaj
- 2 dl főzőtejszín, vagy növényi főzőkrém
- 2 nagy krumpli
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg a kedvenc felvágottadból - szalámi, kolbász, sonka, vagy természetesen ha te is vega vagy, mint én (we rock!), akkor gabonakolbász
- 1 doboz tejföl, vagy tofukrém
- egy szál zöldhagyma, vagy petrezselyem
- só, bors
- friss, vagy őrölt rozmaring

Legyen kéznél

- egy keverőtál
- egy sodrófa vagy üres borosüveg
- egy levesescsésze, vagy müzlistál (ezzel vágjuk majd ki a köröket a tésztából)
- muffintálca
- sajtreszelő

Mindeközben Bree konyhájában...

1. Bree lisztet hint egy keverőtálba, és könnyedén belecsurgatja az olajat. Finom ujjacskáival morzsára gyúrja a tésztát, majd szinte cseppenként vizet adagol hozzá, míg gyúrható és alakítható lesz – mint mindenki Bree keze alatt.
2. Belisztezi az asztalt, és kiteríti a tésztát. Határozott mozdulattal előkapja a sodrófát, mintha csak kedvenc pisztolyával készülne lecsapni, és kíméletlen precizitással 3 milliméter vékonyra nyújtja a tésztát. Előkapja a mini quiche kiszúró formáját – amilyen nekünk nincs, ezért használjuk a csészét -, és 12 tökéletes kört vág ki.
3. Bree 190 fokra melegíti elő a sütőjét, közben pedig felaprítja a hagymát és a fokhagymát – anélkül, hogy egyetlen könnyet is ejtene. Éles késsel szeletekre vágja a kolbászt – retteg, aki szemtanúja a mészárlásnak.
4. Olívaolajat hevít kedvenc serpenyőjében, amelyet még Svájcban vásárolt neki Orson, és megpirítja a fokhagymát és hagymát. Sót és borsot hint rá, majd rozmaringgal szórja meg a piruló hagymácskákat, elegánsan, mintha csak parfümöt hintene magára. Egy kiskanálnyi éppen megteszi.
5. A reszelő nagylukú oldalán a krumplikat heves mozdulatokkal beleaprítja a sistergő serpenyőbe (de a mosolya meg se rezzen), és folyamatos kevergetés közben pirítja mindezt, míg a krumpli puhulni nem kezd – Bree bárkit és bármit képes megpuhítani.
6. Gálánsan önti a tejszínt a sercegő zöldségekre – épp úgy, ahogy alkoholista korában a Chardonnay-t a kristálypohárba -, majd finomabbra veszi a tűz erejét, és időnként kevergetve hagyja, hogy a quiche tölteléke könnyű krémmé álljon össze. Ha ez megvan, lehúzza a tűzről, és boldogan konstatálja, hogy még mindig ő a legjobb szakács a Lila akác közben.
7. A makulátlanul csillogó, híres neves muffin sütőtál angyalkórus kíséretében előkerül a szekrényből. (Legjobb, ha szilikon formát használsz. Ha fém muffinsütőd van, alaposan olajozd meg.) A tésztakorongokat egyenként a nyílásokra helyezi, és a közepüket finoman a mélyedések aljára nyomja, majd elegánsan elrendezi a kilógó tésztafodrokat – mintha a nőegylet gyűlésére készített virágcsokrot egyengetné.
8. Minden tésztakosárkát megpakol töltelékkel – de ügyel rá, hogy egyenlő jusson mindenkinek, hiszen Bree elve: „Szeresd szomszédod, ahogy önmagad szereted.” Mind kap egy-két szelet kolbászkát is, mert így mégiscsak csinosabbak.
9. Most Bree titkos trükkje következik: a tejfölbe belereszel egy gerezd fokhagymát, és – mintha csak mérget csepegtetne bele – egy kevéske ecettel is megkínálja. Alaposan összekevri, és minden mini quiche-t megtisztel egy kis kanál hófehér krémmel... ennél már csak Bree csilligó fogsora fehérebb.
10. Bree tudja, hogy a jó háziasszony egyszerre főz és tartja kristálytisztán a konyhát, ezért amíg a quiche a sütőben élvezi a kánikulát 27 percen át, ő elmosogat, és felteszi a kedvenc cédéjét: a karácsonyi válogatást, amelyet fia, Andrew készített neki. Igaz, épp nyár közepe van, de ez Bree-t cseppet sem érdekli: száncsengős hangulatban van, és kész.
11. Büszke mosollyal emeli ki a sütőből a takaros kis tortácskákat. Néhány percig hűlnek, majd egy rácsra pakolja őket, és a kertjében szedett, apróra vágott zöld hagymával és petrezselyemmel ékesíti a remekművet. Végül egy rendkívül elegáns tálra tessékeli a mini quiche-eket, és tálaláskor így szól az ámuló-bámuló vendégsereghez: „Ugyan, semmiség volt.”

156476_3502777140959_533711410_n.jpeg

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása