Előételek Főételek Desszertek

Friss topikok

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banánmajomfélék észnélkül... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzött rizs; szárzeller,... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • zelmavagyok: Eddig is a narancslekvár volt a kedvencem, de csak egy bizonyos készen vett fajtából gyűjtögettem ... (2012.03.27. 11:34) 3 gyors finomság
  • whollosi: aha, még bennem van, mit szenvedett a kolléga a hajtogatásnál: gasztroszex.blog.hu/2011/08/18/rece... (2012.03.05. 21:02) Szamósza
  • Réka27: Hú ez valami isteni, nem is tudom eddig miért nem készítettem ilyet. A dió nagyon meg tudja bolond... (2012.03.03. 00:36) Omlós körtés morzsa

Hozzászólások

  • Frick László Emlékzenekar: Pompás recept, kár hogy a magamfajta pár.káp. medencei (pir.burg. régió) banán... (2012.04.18. 06:53) Banánkenyér
  • Kunigundah: @pocaklakó minimanó: Kuszkusz helyett vízben főtt búzadara vagy ragadósra főzö... (2012.04.17. 22:38) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • pocaklakó minimanó: Észak-Borsodban örülnek, mert biztos finom a fogás, de szomorúak, mert az uzso... (2012.04.02. 00:29) Kuszkuszgolyó kókuszkabátban
  • Utolsó 20

Bolt



Mi ez?

Ezen a blogon összegyűjtöm Steiner Kristóf különlegesen finom, egyszerű, de ami talán a legfontosabb: vegán receptjeit, hogy a jövőben egységesen, felcimkézve vissza lehessen őket keresni.


A legújabb recepteket keresd a Cosmopolitan.hu-n!

Címkék

Angol Pásztor Pite

2012.11.06. 15:05

Tegnap este vacsi közben a kedvesem egy borítékot csúsztatott a tányérom mellé, amin ez állt „desszert előtt felbontandó”. Mondanom sem kell, hogy nem bírtam ki addig, és azonnal feltéptem, amit pedig „odabenn” találtam, azonnali visongásra késztetett: karácsony-szilveszter kiruccanás az én hőn szeretett Londonomba. És bár vélhetően minden normális emberi lény a feldíszített Oxford streetet, vagy az ünnepi fényben úszó színházakat vizualizálta volna, az én sikkantásom egy meglehetősen hétköznapi élménynek szólt: a Shepherd’s Pie-nak, azaz az angol Pásztor Pitének.

vegetarian-shepards-pie.jpg

Mikor Londonban laktunk, időről időre ellátogattunk egy kis vega étkezdébe, amely a város keleti részén, Hackney-ben várja az éhes szájakat. Imádtam, hogy nincsenek fix árak, mindenki becsülete szerint fizet, amennyit jónak lát, oda voltam a kis lelkes csapatért, akik pusztán kedvtelésből végezték a munkájukat, és majd’ megőrültem ezért a bizonyos kajáért, amelyben minden benne volt, amit szeretünk a „home made” fogásokban. A jó hír, hogy mostantól nem kell repülőre, (majd a 38-as buszra) szállnod ahhoz, hogy te is részese legyél ennek a brit nemzeti csodának: a receptem alapján fél óra alatt összedobhatod, és mire megterítesz, már kaphatod is ki a sütőből a saját Pásztor Pitédet.

Hozzávalók

(4-6 személyre)

- 2 nagy szem krumpli, kockákra vágva
- fél csésze tejszín, vagy növényi tejszín
- 6 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 nagy fej hagyma, felaprítva
- 1 zellerszár, felaprítva
- 1 padlizsán meghámozva, kockacukor-méretű darabkákra vágva
- 3-4 nagyobb szem a kedvenc gombádból – szintén kockázva
- 1 nagyobbacska kaliforniai paprika, csíkokra vágva
- 1 csésze zöldborsó – friss, fagyasztott, vagy konzerv
- zöldfűszerek kedved szerint: bazsalikom, kakukkfű, oregánó, petrezselyem, mind finomra aprítva
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál ecet
- 1 evőkanál pirospaprika
- olíva olaj
- só és feketebors

Let’s do this!

1. Melegítsd elő a sőtőt 180 fokra, és aprítsd fel a zöldségeket.
2. Egy lábosban forralj vizet egy kis sóval, majd főzd a krumplit, míg meg nem puhul. Ekkor szűrd le, tedd vissza a lábosba, add hozzá a tejszínt, egy kis borsot, és egy-két evőkanálnyi zöldfűszert – amelyiket kedved tartja. Villával, vagy botmixerrel keverd simára, majd tedd félre.
3. Egy seprenyőben forrósíts fel három-négy evőkanál olívalajat, majd add hozzá a hagymát, a fokhagymát és a paprikát és a gombát. Öt perc folyamatos levergetés után érezni fogod, hogy már kezdi betölteni a konyhát a csodás illat. Ekkor add hozzá a zellert és padlizsánt, és a zöldfűszerek maradékát. Sózd, borsozd, kavard meg alaposan, majd közepes lángon, lefedve főzd úgy negyed órán át, időnként kicsit megkevergetve.
4. Amikor a padlizsán teljesen megpuhult, ideje a zöldségek után küldeni a borsócskákat, a zsemlemorzsát, és az ecetet. Három perc kavargászás után le is húzhatod a tűzről.
5. A zöldségeket kanalazd át egy közepes jénaiba, vagy más sütőtálba úgy, majd miután szépen elegyengedted egy villával, mintha csak az őszi leveleket gereblyéznézd, pakold meg őket a krumplipürével, végül alaposan hintsd meg pirospaprikával.
6. Csúsztasd a pitét a forró sütőbe, majd fél óra után – mikor a teteje már szépen megpirult, a tál pereme pedig bugyborékol, mint a pezsgőfürdő, kapd ki, és már tálalhatod is. Tejföllel, tormával, de akár simán csak saját szaftjával is csodálatosan finom, és baromi laktató fogás. „Enjoy your meal, love!”

komment hozzászólás ↵
   
       


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása