Amikor azt mondjuk: "krumplileves", minden magyar Cosmo-lány egy tejfölös, habarással készült cuccra gondol, amit a nagyid órákon át készít, pedig te már az illatát is meguntad. Most eljött az ideje, hogy megismerkedj egy egészségesebb, igazi fagyüző téli csemegével, amelyet szürcsölgetve azonnal a kandalló tüze mellett érezheted magad egy angol vidéki bitrokon.
Kép: Cosmo.hu
Az angolok egyik kedvenc téli fogása a póré- és krumplileves, amibe annyi frissen őrölt feketeborsot sóznak, hogy utána legyen okuk elegánsan szipogni, és ami kevesebb, mint fél óra alatt megvan. A recept elkészítéséhez szükséged lesz egy botmixerre - bocs, de ez már az ötödik főzőcskénk együtt, szóval ideje lesz beszerezned ezt az alapszerszámot!
Hozzávalók:
- 4 szem közepes krumpli
- 1 rúd póréhagyma
- 1 nagy sárgarépa
- 1 zellerszár
- 1 gerezd fokhagyma (na jó bevallom, én két kettőt teszek bele)
- 1 liter víz
- 1 kanál olívaolaj
- 1 csésze tej (szója, rizs, zabtej... ami tetszik)
- 1 lötyi ecet
- só, bors friss kerti fűszerek - a petrezselyem és a rozmaring a legjobbak, de ha haldoklik pár levél bazsalikom a frigóban, ne szégyelld beledobni
Legyen kéznél:
- vágódeszka és éles kés
- botmixer
- egy közepes lábos
Hajrá!
1. Mosd meg alaposan a krumplit és a répát, és ha van rajtuk valami gyanús bibi, azt vágd ki, de egyébként meghámozni nem kell. Jó hír, mi? Én soha nem hámozok - felesleges időpocsékolásnak tartom. Vágd őket minél kisebb darabkákra - nem kell, hogy szépek legyenek, úgy is leturmixoljuk őket.
2. Karikázd fel a póréhagymát és a zellerszárat, aprítsd fel a zöldfűszereket és a fokhagymát.
3. Töltsd a lábosba az olívaolajat, és ha forró, szórd bele a zöldségeket, és közepes lángon forgasd őket, élvezve, ahogy fogócskáznak az illatok a lábosod felett. Mehet rájuk egy fél evőkanál tengeri só, és egy mokkáskanálnyi őrölt feketebors.
4. Ha már picit megpirultak a zöldségek és a hagyma illatozni kezd, öntsd fel vízzel: ha előtte vízmelegítőben felforraltad, megspórolsz kemény 3 percet az életedből.
5. Ha már újra lobog a víz, takard le a bugyborékoló levest, és takarék lángon főzd 25 percen át.
6. Csekkold egy villával, hogy a krumpli és a répa is megpuhultak-e. Ha nem, adj nekik még pár percet, ha igen, ideje felönteni a levest egy csésze édes, fehér tejjel.
7. Ezzel elérkeztünk a végső megpróbáltatáshoz: a botmixerrel krémlevessé trancsírozod a főztödet, majd egy apró löttyintésnyi (tényleg csak egy ijesztésnyi!) ecetet csurgatsz bele, és összekevered.
8. Tálald a melengető finomságot kis csészékbe, néhány kis rozmaringlevélkével a tetején.
Szuper titkos trükk, nagyon fázósoknak: Ha még téliesebb, pocakmelengetőbb ízre vágysz, próbáld ki az édesburgonyát a krumpli helyett, használj kókusztejet, az ecetet pedig váltsd balzsamecetre és pár csepp szójaszószra. Ettől még a Jégkirálynő is felolvadna!
A recept a Cosmopolitan.hu oldalon jelent meg.
|
|
Hozzászólások