Este fél 9, iszonyú kajás vagy, és tudod, hogy főzni egészségesebb és olcsóbb, mint előtúrni a kajarendelős szórólapokat, de se kotyvasztani, se mosogatni nincs kedved. Ismerős, igaz?
Hidd el, van megoldás: főzés nélkül is készíthetsz isteni vacsorát. Ma három szuper-gyors tunkolnivaló fogást tanulunk meg elkészíteni azokra a napokra, amikor semmi kedved főzni, de mégsem akarsz zsíros cupákokat, vagy átázott pizzát rendelni a netről.
Ropogós kanapé maradékokból
Nem, ez nem a Klippan kanapé a svéd bútoráruházból, ez a mini szendvics posh neve, ha nem tudnád. Az egyik legfontosabb konyhai szabály, hogy mindig tarts a mélyhűtődben kiflit-zsemlét, szeletelt kenyeret, így elég, ha tíz perccel vacsi előtt előmelegíted a sütőt 180 fokra, és így, fagyottan bedobod a péksüteméneket, majd addig sütőd öket, míg illatozni nem kezdenek. Jó hír, hogy nyugodtan lefagyaszthatsz kevésbé friss kenyeret is, mert ezzel a módszerrel bármilyen kenyérke ízletes fogássá változik. Ha ínyenc kedvedben vagy, a kenyérszeleteket/kiflikarikákat locsold meg egy kis fokhagymás olívaolajjal, és tépkedj rá pár cafat bazsalikomlevelet.
Petra kedvenc szósza
Amíg melegszik a sütő, addig sem kell tétleknedned. Ezt a szószt mi csupán „Petra kedvenc szósza”-ként emlegetjük, mert amikor Londonban laktunk, barátunk és lakótársunk, Petra úgy rákattant, hogy képes volt magában, az ujjaival tunkolva is fogyasztani... és mi tagadás, nem nehéz függővé válni! A hozzávalók listája roppant szimpla: öt evőkanál szójaszósz, öt evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, és egy kiskanál szárított csili, vagy csili szósz, esetleg Erős Pista. A fokhagymát reszeld, vagy préseld egy kis tálba, és keverd össze a többi hozzávalóval... valami fennséges ízharmóniát alkotnak!
Tahini: szezámmagos szendvicskrém
Hogy legyen mire lapátolnod Petra kedvenc szószát, készítsd el a legkönnyebben kivitelezhető szendvicskrémet, a tahinit. A hummusz készítésnél már megtanultuk, hogy a préselt szezámmag nélkül nem élet az élet, most pedig meggyőződhetsz arról is, hogy csicseriborsó sem kell hozzá. Tahinit vásárolhatsz a bio boltokban és az közel-keleti (arab, izraeli) élelmiszerboltokban. Tölts fel egy kis salátástálat vagy leveses csészét félig tahinival, préselj/reszelj bele 2 gerezd fokhagymát, löttyints ele olíva olajat, csavard rá egy citrom levét, sózd és borsozd kedved szerint (a durvára tört feketebors a legjobb választás), majd egyszerűen engedd fel fele annyi vízzel, mint amennyi tahinit használtál, és erőteljes mozdulatokkal kezdd keverni. Előbb megkeményedik, majd könnyű habbá változik. Ha még mindig túl durva, adhatsz hozzá több vizet, de csak apránként, nehogy túl híg legyen. A tahinit mindig variálhatod, ha olyanod van: apríthatsz bele petrezselymet, vagy korianderzöldet, vagy akár újhagymát is. Az én kedvenc tahini-kiegészítőm a savanykás, sötétlila szumák nevű fűszer, amelyhez otthon török fűszerboltokban juthatsz hozzá.
Szeletelj fel pár uborkát, répát, paradicsomot, zellerszárat, és csemegeubit, és kezdődhet a tunkoló parti! Házimozizás mellé és Született feleségek-maratonhoz különösen ajánlott!
|
|
Hozzászólások